Президентът Румен Радев обяви готовност да учреди годишни награди за

...
Президентът Румен Радев обяви готовност да учреди годишни награди за
Коментари Харесай

Президентът готов да дава награди за бизнеса, интегрирал хора с увреждания

Президентът Румен Радев разгласи подготвеност да учреди годишни награди за бизнеса и трудови организации, интегрирали най-пълноценно хора с увреждания. Задължително тук е мястото да се включат просветителни институции, интегриращи сполучливо хора с увреждания. Радев приказва на кръгла маса на тематика: „ Хората с увреждания като запас за първичния пазар на труда – провокации и решения ".
„ Искам да поема самодейността кръглата маса да стане годишен спорен конгрес ", разгласи той. „ Да дискутираме по-подробно нормативната база, къде и по какъв начин може да бъде усъвършенствана. Догодина уповавам се да отчетем други статистики ", разяснява президентът. „ Ще основа и контактна група, която да се ангажира с продължение на разговора, под егидата на президентската институция ", съобщи Румен Радев.
„ Ще дискутираме дали да не учредим и премия за община, осигурила най-хубава среда за хора с увреждания ", посочи той. Президентът изясни, че критериите за премиите ще бъдат формирани в разговор с хората с увреждания. „ Искам премиите да бъдат тласък, разпространение на положителния образец, обществото ни има потребност. Достатъчно негативизъм се натрупа в тази сфера ", сподели още президентът.
По данни от регистрите на Национален осигурителен институт към юни т.г. в България има към 445 000 жители, получаващи персонална пенсия за трайно понижена продуктивност, уточни статистиката президентът. Малка част от тях обаче работят по трудови контракти. Специализираните предприятия за хора с увреждания едвам действат и при тях има голям брой проблеми, уточни Радев.
По думите му огромният проблем е, че те обгръщат единствено дребна част от хората с увреждания, а останалата голяма част остават отвън пазара на труда - с всички последици за обществото ни. Сред аргументите президентът Радев открои културата на разбиране на тези хора, психически бариери у част от хората с увреждания, както и в самите просветителни институции, в бизнеса и в цялото общество - за пълноценно равноправно приемане на тези хора.
Според президента, би трябвало да има спор по значими тематики. Важно е да се осъзнае, че поради своите увреждания тези хора имат ограничавания да извършват дадени функционалности в дадена активност, само че те могат и са потвърдили, че развиват редица други значими качества, умения и гении и могат да бъдат отлични чиновници и служащи, уточни президентът Румен Радев.
Кръглата маса съответствува с интервала на митинги на майките на деца с увреждания, към които би трябвало да бъдем надълбоко съпричастни като общество, и които изискват бързи и обективни законови решения и финансови задължения, сподели президентът Радев. Той означи, че е изцяло взаимен с майките на децата с увреждания и съобщи, че задачата на днешния конгрес е да сложи доста по-глобалната тематика за пълноценната интеграция на всички хора с увреждания в обществото ни.
Президентът уточни първоначално, че тематиката на форума е доста настояща и напомни, че е поел ангажимент за организирането на кръглата маса още предходната година, след срещи с представители на хората с увреждания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР