Президентът Румен Радев обсъди днес в Калофер готовността за провеждане

...
Президентът Румен Радев обсъди днес в Калофер готовността за провеждане
Коментари Харесай

Кметове пред Радев: Ако болни и карантинирани се допуснат до тъмната стаичка, здравите ще бъдат отблъснати от вота


Президентът Румен Радев разиска през днешния ден в Калофер готовността за осъществяване на идните парламентарни избори с кмета на града и ръководител на Националното съдружие на кметове на кметства Румен Стоянов, както и с представители на сдружението. Срещата е част от инициирания от президента кръг от съвещания по отношение на организирането и провеждането на избирателен развой, гарантиращ здравето на българските жители и конституционното им право на глас.

От основаната организация и навреме подхванатите здравни ограничения зависят освен доверието и дейното присъединяване на жителите в изборния развой, само че и легитимността на новоизбраните парламент и държавно управление, които да изведат България от рецесията, акцентира Румен Радев.

Представителите на локалните управляващи сложиха пред президента редица въпроси, свързани с организацията на изборния развой в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура. Според тях концепциите за допускане на заболели и сложени под карантина жители да упражняват правото си на глас в секционните изборни комисии би повлияло отрицателно на желанието за избор и крие риск от намаляване на изборната интензивност. Решение на този въпрос следва да бъде търсено в основаването на мобилни секционни изборни комисии.

Обособяване на времеви диапазон за гласоподаване на възрастни хора, подготвеност за бързо отзоваване на медицински експерти в секционните изборни комисии при нужда, както и нарастване на възнагражденията на членовете на мобилните секционни изборни комисии, които ще бъдат в непрестанен контакт с поставени под карантина гласоподаватели, също бяха измежду направените оферти.

Президентът Румен Радев акцентира, че каквито и решения по отношение на изборния развой да се вземат на централно равнище, тяхното действително осъществяване зависи от потенциала на дребните обитаеми места. Затова е належащо обезпечаването им със средства, инструкции и задоволително време, с цел да бъдат приложени.

Пред президента кметове те подчертаха, че в някои от дребните обитаеми места не са получени освен материална поддръжка и персонални защитни средства, само че и инструкции за дейности в изискванията на епидемиологична конюнктура.

В Калофер президентът уважи 173-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Румен Радев посети мемориалния комплекс „ Христо Ботев “, Националния музей „ Христо Ботев “ и отдаде респект пред паметника на бащата на революционера и стихотворец Ботьо Петков.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР