Президентът Румен Радев няма да одобри исканите смени в служебното

...
Президентът Румен Радев няма да одобри исканите смени в служебното
Коментари Харесай

Радев не приема Митов за министър, иска обяснения от Главчев

Президентът Румен Радев няма да утвърди желаните смени в служебното държавно управление от премиера Димитър Главчев, се разбра от негово изявление през днешния ден пред публицисти. Той добави, че в петък кани служебния министър-председател на среща, с цел да обсъдят възможни смени в състава.

Държавният глава уточни, че желае да чуе действителните претекстове за поисканите смени на министри, тъй като в настояването до него били посочени тези, обявени на медиите.

" Няма да се греша в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, само че ще упорствам и той да си съблюдава обещанието, че ще предложи кабинет, равно далечен от всички партии ", акцентира Радев.

Президентът се възмути, че Главчев " извършва щенията на своя партиен шеф ", като по този начин нанася вреди на институцията служебно държавно управление и подкопава цялостното доверие върху изборния развой.

Радев акцентира, че няма да утвърди Даниел Митов за министър на външните работи, като акцентира, че не би назначил за министър заместник-председател на партия, какъвто се явява Митов в ГЕРБ.

" Има голям брой дипломати с качества да са министри, тъй че постоянно може да се откри заслужен претендент ", счита президентът.

Радев акцентира, че когато той е назначавал служебни кабинети, партиите не са можели да си помислят за сходно вмешателство като това на Борисов. Както е известно, няколко часа след искане на водача на ГЕРБ за промяна на министъра на външните работи Стефан Димитров предложението за това дойде от служебния министър председател.

" За Министерство на външните работи стана ясно, само че кой поръча смяната и на земеделския министър ", попита още Румен Радев. Според него не е обикновено през ден да се сменят министри.

" Двама министри се освобождават единствено седмица след клетвата на служебния кабинет. Това е следващо доказателство за неуспеха на конституционната промяна. В устрема си да наложат монопол върху властта, партиите, които гласоподаваха измененията в Конституцията, обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства ", заключи президентът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР