Президентът Румен Радев не подкрепи инициативата на премиера за свикване

...
Президентът Румен Радев не подкрепи инициативата на премиера за свикване
Коментари Харесай

Румен Радев: Президентът, а не премиерът свиква ВНС

Президентът Румен Радев не поддържа самодейността на премиера за привикване на Велико национално заседание с аргумента, че това е негово право, а не на министър-председателя. Румен Радев още веднъж изиска оставка и предварителни парламентарни избори.

Държавният глава установи, че повече от месец не престават митингите точно с това искане.

" Доверието в ръководещото болшинство е безвръзвратно изгубено. В изказването си министър председателят предлага привикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Самият акт демонстрира неуважение към Конституцията, член 159 от Конституцията е безапелационен, че правото за привикване на Велико народно събрание принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, а не на министър-председателя ", натърти Радев.
   
Президентът Румен Радев с послание към нацията
Публикувахте от в Петък, 14 август 2020 година
" Може ли партията-държава, която методично погазва разделянето на управляващите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е „ не “.

Може ли партия, която през вчерашния ден бойкотира парламентарният надзор, през днешния ден да предлага промени в Конституцията? Отговорът е " не ".

Може ли власт, която нарушава закона, не вкарва машинното гласоподаване и отхвърли електронното отдалечено гласоподаване да провежда почтени избори? Отговорът е „ не “. Може ли власт, която задуши свободата на словото да предлага спор за бъдещето на България? Отговорът е " не ".

Може ли мафията да реформира правосъдната система? Отговорът е „ не “.

Може ли министър-председателят, който трансформира парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „ не “, отсече президентът.

В началото на изказването си президентът още веднъж упрекна кабинета в репресии по отношение на протестиращите.

" Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското неодобрение единствено удостоверяват нуждата от желаните оставки ", сподели Радев.

" Разговор за Конституцията и за бъдещето на България е вероятен единствено след желаните от обществото оставки и провеждането на почтени предварителни избори ", сложи изискване президентът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР