Президентът Румен Радев не е канен на Белене, ценностната му

...
Президентът Румен Радев не е канен на Белене, ценностната му
Коментари Харесай

Христо Христов: Радев не е канен да потече паметта на жертвите в лагера Белене

Президентът Румен Радев не е канен на " Белене ", ценностната му система опонира с паметта на жертвите, разяснява пред faktor.bg издателят на профилирания уебсайт desebg.com Христо Христов. Той е един от основателите за възраждането на възпоменанията на о. Персин, след 3-годишно спиране. По думите му на възпоменанието са поканени единствено ръководителят на Народното събрание Росен Желязков и неговият заместител Никола Минчев. Очаква се и наличието на някогашните президенти Петър Стоянов и Росен Плевнелиев.

Поклонението в памет на жертвите на най-големия лагер за политически съперници на комунистическия режим в България започва на 3 юни 2023 година, събота, от 12.00 часа, на мястото на някогашния Втори обект на лагера „ Белене “ на остров Персин на река Дунав.

Събитието, което съответствува с Черешова задушница, се провежда от инициативна група, включваща неправителствени организации и частни лица за възобновяване на обичайното от 1990 година - годишно поклонение под наслов „ Отново дружно да почетем жертвите на лагера „ Белене “.

За участниците в тазгодишното поклонение е значимо да знаят, че, с цел да се стигне до мястото на събитието се минава през пропускателния пункт на настоящия затвор в гр. Белене, който се намира на ул. „ Страцин ” №4 в крайдунавния град.
Поклонението на 3 юни е авансово в съгласие с Министерството на правораздаването, към което се водят местата за отнемане от независимост, както и с управлението на пандиза в гр. Белене. Участниците в поклонението ще бъдат допускани против персонална карта.
След инспекцията на пропускателния пункт на пандиза хората ще се придвижват пешком по понтонния мост през реда Дунав, с цел да доближат на брега на остров Персин.
Тези, които са пристигнали с персонални транспортни средства или с бусове до 20 места, ще бъдат допускани като всички пасажери минават пешком по понтонния мост, а транспортните средства се прекарват по него само от водача.
Големите рейсове и други транспортни средства, с които няма да се влиза на остров Персин, следва да се паркират в региона към пандиза по метод, който да не затруднява придвижването на хора и други транспортни средства.

Организаторите предизвестяват, че дистанцията от брега на остров Персин до Втори обект - мястото на поклонението, е към 12 км, само че защото част от пътя не е в положително положение достигането до мястото на събитието лишава към 20 минути, тъй че най-късното идване до пандиза в гр. Белене би трябвало да е в 11.20 ч. Бившият Втори обект, където през 1949 година комунистическият режим основава лагера „ Белене “ и огромна от пътя до през остров Персин попадат в предпазена територия на естествен парк „ Персина “. Изхвърлянето на отпадъци по пътя не е желателно, а на Втори обект уредниците умоляват това да се прави в кошчетата за отпадък.

От тази година уредниците на събитието вкарват и така наречен специфичен посетител на поклонението. На 3 юни 2023 година това ще бъде Комисията по досиетата. По време на честването тя ще показа най-новия си документален алманах „ Държавна сигурност и лагерът Белене “, в който с изключение на документи на репресивния уред на Българска комунистическа партия за основаването и активността на лагера, са включени и документи от досиета на лагеристи от трите интервала на „ Белене “.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР