Президентът Румен Радев наложи в понеделник сутринра вето върху закона

...
Президентът Румен Радев наложи в понеделник сутринра вето върху закона
Коментари Харесай

Войната | Президентът пак спъва военната помощ за Украйна

Президентът Румен Радев наложи в понеделник сутринра несъгласие върху закона за одобрение на съглашението сред България и Украйна, с което от дълбоките военновременни ресурси на национална работа " Жандармерия " към Министерство на вътрешните работи. На процедура това значи, че нормативният акт се връща за преразглеждане на второ четене в Народното събрание, като този път депутатите би трябвало да го поддържат не с просто болшинство, а с гласовете на половината от всички народни представители т.е. най-малко 121 души. Това обаче надали ще е сериозен проблем, защото предходният път военната помощ за Киев получи внушителните 148 гласа " за ". Срещу подпомагането на украинската войска в битката ѝ против съветската експанзия се оповестиха единствено 52 народни представители от Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

По този метод главният резултат, който Радев цели да реализира с ветото си, е, както и спомагателен агитационен звук по тематиката, гарниран с подвеждащи и демагогски послания. Последните участват щедро в претекстовете на президентското несъгласие. Там е маркирано, че " народните представители не са били задоволително осведомени с съответните параметри на дарението, което ги слага в неспособност обективно да преценяват дали предоставяната техника е с отпаднала нужда. " Държавният глава твърди, че " във водещата парламентарна комисия по защита единствено един неин член е взел присъединяване в разискването, а от дебатите в пленарната зала излиза наяве, че едвам няколко народни представители са се срещнали с Приложение № 1 към Споразумението ". В последна сметка Радев заключва, че не са взети поради военновременните задания, вменени на Министерството на вътрешните работи. Президентът продължава, че сходна високопроходима техника би могла да се употребява за отбрана на българската граница в изискванията на мигрантски напън, както и за оказването на помощ при при бедствия и повреди, включително в мъчно налични зони.

Изваден от подтекста, претекстовете на Радев може би в някаква степен звучат разумно. На процедура обаче президентската изразителност е извънредно манипулативна.

Въпросните над 100 бронирани машини БТР-60 са създадени преди десетилетия - през 60-те и 70-те години на предишния век, като страната ни ги е придобила за потребностите на така наречен " Вътрешни войски " по време на така наречен " Възродителен развой ", както е известното название на насилственото преименуване на българските турци. След края тези събития бронетранспортьорите са консервирани за вероятно потребление при положение на тотална готовност при пълномащабна война война сред НАТО и руския му еквивалент - така наречен " Варшавски контракт ". Разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и краят на блоковото опълчване обаче водят след себе си девоеннизация на българското общество като Вътрешни и гранични войски са преобразувани в жандармерия и гранична полиция с чисто полицейски структури и напълно разнообразни функционалности. Така множеството от въпросните бойни машини се оказват съвсем неизползвани, само че са държани близо три десетилетия на склад. В момента Министерство на вътрешните работи непосредствено декларира, че не се нуждае от тях и са с отпаднала нужда.
Реклама
Подвеждащ е и доводът на президента, че БТР-ите биха могли да се употребяват на българо-турската граница за прекъсване на миграционния напън. В последна сметка той датира още от началото на гражданската война в Сирия, която избухна напролет на 2011 година т.е. преди съвсем 13 години. Ако Министерство на вътрешните работи в действителност искаше и можеше да употребява тези борнетранспортьори за отбрана на граничната полоса, това сигурно щеше да се е случило през миналото повече от десетилетие. Същото важи и по въпроса за потреблението на бронетранспортьорите при положение на бедствия и повреди. В този подтекст много безсрамен е президентският образец с наводненията в Карлово и Царево, " когато Министерството на вътрешните работи още веднъж разчиташе на качествата на Българската войска, с цел да извърши навреме и дейно законово откритата си задача. " Да, въоръжените сили в действителност подкрепят популацията при положение на естествени катаклизми, само че не тъй като Министерство на вътрешните работи и пожарната са безсилни или са абдикирали от отговорностите си, а тъй като това е главната законово закрепена мирновременна задача и на армията.

Суровата действителност е, че БТР-60 са морално остарели и надали могат да се впишат дейно в модерните западни доктрини за водене на мобилна война и комбинирани бойни дейности. Тези бронетранспортьори защищават бойците единствено против леко стрелково оръжие, имат слаба противоминна отбрана, а бойците на борда им са принудени да излизат от тях по извънредно неуместен метод, който излага живота им на спомагателен риск. За страдание обаче Украйна сега се намина в толкоз тежка обстановка във връзка с бойната техника, че най-вероятно е принудена да приема с отворени прегръдки каквито и да е бронирани машини. В последна сметка БТР-60 оферират умерено съответни бойни качества, в случай че не бъдат употребявани в непосредствена непосредственост до фронтовата линия, където могат да бъдат цел на по-тежки оръжейни системи на врага.

Реално все още единственото, за което биха могли да потрябват тези БТР-и е при вероятно навлизане на Русия и в България. Непосредствена опасност за това сега няма, само че в действителност даването им на Украйна работи за понижаване на този риск, защото сега Кремъл e фокусиран напълно във войната там.

В подтекста на президентското несъгласие против изпращането на БТР-ите за Украйна е много забавно да се види по какъв начин Радев ще работи във връзка с закона за ратификация на контракта за, който той би трябвало да подпише и изпрати за обявяване през идващите дни. И дали там той още веднъж ще е воден от убеждението, " че сигурността, здравето и живота на българските жители следва да бъдат първокачествен приоритет ".
Реклама Свързани публикации Войната в Украйна | Сухопътната атака е мъртва. Да живее... десантът! 9 ноември 2023, 15:27 Преговорите със Съединени американски щати за бронирани бойни машини Stryker стартират до дни 4 септември 2023, 13:09 Войната | Бюрокрация може да забави пращането на българските БТР-и за Украйна 19 юли 2023, 20:13 Войната | Украйна може да получи БТР-и от запасите на жандармерията ни 13 юли 2023, 12:35
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР