Президентът Румен Радев награди победителите в конкурса на село Устина

...
Президентът Румен Радев награди победителите в конкурса на село Устина
Коментари Харесай

Трифон Зарезан: Румен Радев пие вино в Устина

Президентът Румен Радев награди спечелилите в състезанието на село Устина за „ Най-добро домашно вино “. Първо място в категорията за червени виновност бе извоювано от Васил Енчев.

Древната традиция повелява, че виното е искрата на живот, а друга заръка споделя, че същински може да работи този, който знае по какъв начин да се радостни и почита традициите, сподели в приветствието си президентът. Той уточни, че празникът, отдаден на лозарите и винарите, ни свързва с хилядолетните обичаи на предците.

Здраво заложената в българина респект и почитание към труда, земята и виното проличава по това, че едни от най-ценните и изящни съкровища, открити по нашите земи, са съдовете за вино, сподели Радев.

По думите му качествата на българското вино, одобрените имена и професионализмът на българските винопроизводители са известни по целия свят. Според Радев износът не би трябвало да е огромната цел, тъй като в района има предпоставки за винен туризъм, прехранване и нови работни места.

Само за няколко години тук има взрив на винарни, ново винопроизводство и това значи голям капацитет, който се надявам да се развие в бъдещето, добави президентът.

Хората чакат този ден цяла година и когато настъпи кулминационната точка на празника се отварят бъчвите, наливат се бъклиците, взимат се ножиците и се насочат към лозовите масиви, сподели кметът на община „ Родопи “ Павел Михайлов. По думите му селата в общината са известни с винарските си мазета, „ които вършат прелестни виновност и развиват винен туризъм “.

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев се включи в обичайното шествие до лозовите масиви на село Устина и взе участие в ритуала по освещаване и зарязване на лозята.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР