Президентът Румен Радев критикува промените в конституцията, които го ограничават

...
Президентът Румен Радев критикува промените в конституцията, които го ограничават
Коментари Харесай

ПП-ДБ върнаха празна папка и поискаха избори 2 в 1

Президентът Румен Радев подлага на критика измененията в конституцията, които го лимитират в избора на длъжностен министър председател и предизвести за бъдеща конституционна рецесия.

Радев съобщи това откакто получи несбъднат втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление от ПП-ДБ.

Президентът изясни, че след оставката на заместник-омбудсмана тази заран няма непартийна фигура измежду изброените в конституционните ремонти, която да уточни за министър председател.

Румен Радев не счита за допустимо провеждането на предварителни парламентарни избори и за Европейски парламент в един ден.

И подсети, че целият развой по желание на длъжностен кабинет към този момент е друг и пълномощията на президента са лимитирани и по определянето на времевите параметри за установяване на идващите избори.

Румен Радев разгласи, че ще свика политическите сили за съвещания в границите на 10 дни, на които да обсъдят предлагането за длъжностен министър председател.

Президентът разкритикува конституционните промени. Предупреди за заплаха от конституционна рецесия.

Радев подлага на критика стеснените благоприятни условия за избор на длъжностен министър председател. Зададе въпроси към оставката на зам.-омбудсмана Елена Чернева - Маркова.

Президентът Румен Радев връчи втория изследователски мандат на претендента за министър председател от ПП-ДБ Николай Денков с спогодба.

" Вие до последния миг полагахте старания, вие и цялата ваша политическа групировка България да има постоянно държавно управление, в това число и през вчерашния ден и въпреки в действителност към този момент обявихте, че ще върнете мандата, толкоз е динамична ситуацията, че всяко решение свикнахме да бъде предпоследно, по тази причина ви връчвам мандата ", съобщи президентът Румен Радев.

" Връщам мандата несбъднат, защото в сегашното Народно заседание нямам поддръжка нито за управническата стратегия, която приехме дружно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца и тази управническа стратегия в действителност е до края на 2024 година, само че както виждате няма поддръжка за нейното осъществяване. Няма поддръжка и за промените в това ръководство. Това, което можем да кажем, е, че обединението ГЕРБ-ДПС в действителност желаят избори и това резултата от тяхното предпочитание ", разяснява министър председателят в оставка Николай Денков.

Кирил Петков помоли президента да направи всичко допустимо изключителните парламентарни избори да са дружно с европейските.

" Ние няма да участваме в договаряния за трети мандат и молбата ни е, в случай че можете да спестите 100 милиона на българските жители, тъй че да не се организират два избора, в случай че успеем най-малко да съвместим изборите да бъдат две в едно ви апелирам да положите всевъзможни усиля, тъй като тези 100 милиона могат да бъдат изразходвани по доста по-адекватен метод ", добави Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

Държавният глава предизвести за заплаха от конституционна рецесия.

" Вече е късно за такава молба. Аз приканих да не се подхващат недомислени промени в Конституцията на Република България, изключително във връзка с служебния кабинет. Вие ги предприехте и в този момент въпросите към този момент стават доста повече от отговорите, аз ще направя всичко допустимо, задължен съм да го направя процесът по желание на длъжностен кабинет да не прерасне в конституционна рецесия ", съобщи Румен Радев.

Президентът се обърна към управлението на ПП-ДБ дали осъзнават какви процеси към този момент се отприщиха в резултата на измененията в Конституцията, свързани със служебните държавни управления.

" Тесният кръг от опциите за избор на длъжностен министър-председател се стесниха още повече през днешния ден с оставката на заместник-омбудсмана, а тя беше единствената фигура, която не е и индиректно, и непосредствено близка с никоя политическа партия. И аз същински се учудих, че вие останахте безмълвни и не реагирахте. А съгласно мен трябваше да има въпроси за какво, по какъв начин, с какви претекстове, кака по този начин внезапно тъкмо през вчерашния ден. Имало ли е напън и за какво не се инициира чуване ", акцентира президентът.

И съобщи: " Не се изненадвайте след това, че внезапно нараства вероятността да получите политически длъжностен кабинет, който не знам, само че във всеки случай най-вероятно няма да бъде във ваша изгода.

Кирил Петков се стимулира за конституционните промени по този начин:

" Вече 30 години остарялата конституция докара да имаме джуджета, нотариус, елфи и всевъзможни приказни герои. Ние направихме смяна, която си струваше, дано да не вкарваме всичко в един куп ", разяснява Петков.

" Аз нямам желание да встъпвам в гората на приказките с елфи и по този начин нататък, само че аз не сезирах пред Конституционния съд правосъдната промяна, само че за другите промени сезирах Конституционния съд с цялостното осъзнато съображение, че тези промени ще доведат до рецесии е едната рецесия към този момент чука на вратата и тя ще се разгърне, повярвайте ми в идващите седмици ", съобщи Румен Радев.

А пред медиите Николай Денков не се съгласи с президента Радев, че може да се стигне до конституционна рецесия.

" Ако има проблеми с процедурата, тогава ще разясняваме. Извинявайте, само че занапред да се предпоставя, че ще има конституционна рецесия, ми се вижда много несериозно. Ние имаме още стъпки от процеса. Такава процедура има в другите страни ", сподели още Николай Денков.

След като и втория мандат е несполучлив, следва президентът да връчи третия и финален изследователски мандат за лъчение на държавно управление в 49-ото Народно заседание.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР