Президентът Румен Радев коментира включването на още български граждани като

...
Президентът Румен Радев коментира включването на още български граждани като
Коментари Харесай

Радев: Правителството да вземе отношение към заплахите срещу българи в Миротворец. Така, както направихме ние за Христо Грозев

Президентът Румен Радев разяснява включването на още български жители като " врагове на Украйна " в печално известния украински уебсайт " Миротворец ":

Против съм да бъде заплашван с ликвидиране който и да е български жител. Когато имаше закани към журналиста Христо Грозев, страната се задейства мигновено и от всички институции, дружно със службите и нашите сътрудници направихме по този начин, че да подсигуряваме сигурността на българския жител. Очаквам и в този момент по същия метод българското държавно управление най-накрая да вземе отношение и в случай че са правилни сигналите за лист с български жители под опасност в украинския уебсайт „ Миротворец “, би трябвало да има деяние. Всеки български жител би трябвало да бъде защитаван, когато е под опасност неговия живот и сигурност.

Сайтът „ Миротворец ” е основан през 2014 година по самодейност на тогавашния нещатен помощник на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко, който по-късно става зам.-министър в украинското Министерство на вътрешните работи, оставайки на този пост до 2021 година Сайтът се афишира за „ интернет посланичество на Центъра за проучвания на закононарушения срещу основите на националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на жителите ”.

„ Миротворец ” нашумява през 2015 година, когато украинският опозиционен публицист Олес Бузина и украинският опозиционен политик Олег Калашников, включени с персонални данни в листата на уеб страницата, са убити при атентати. По-късно жертви на покушения стават и други хора от листата. Сред най-скорошните случаи са убийствата край Москва и в Санкт-Петербург на също развивалите медийна активност руснаци Дария Дугина и Владлен Татарски. След гибелта им върху техните фотоси в „ Миротворец ” се появява диагонален надпис в алено: „ Ликвидиран ”. Разделът със листата на хора на този уебсайт носи многозначителното название „ Чистилище ”.

Преди няколко дни Съюз на българските журналисти излезе с позиция във връзка включването на журналистката Диляна Гайтанджиева в злокобния лист на " Миротворец ":

През последните дни измежду колегията основателно нараства възмущението и паниката от разгласената новина, че печално известният украински уебсайт „ Миротворец ” е присъединил неотдавна в листата си с „ врагове на Украйна ” още една българска гражданка и журналистка – Диляна Гайтанджиева, удостоена през 2013 година със „ Златно перо ” на Съюз на българските журналисти за свои интернационалните журналистически следствия. „ Миротворец ” я клейми за нейни следствия, свързани с Украйна.

Напомняме, че в злокобната листа на „ Миротворец ” от 2018 година попадат и още български публицисти, нарочени за кавга поради своята професионална работа – като Велиана Христова, член на УС на Съюз на българските журналисти, Велислава Дърева, Елена Йончева, Христо Георгиев, Румен Петков и други. Там са включени и други български жители – анализатори, учени, политици. Сред тях са Валентин Вацев, Ваня Добрева, Волен Сидеров, проф. Иво Христов и други.

Съюзът на българските публицисти упорства българското държавно управление и способените органи да осведомят обществеността у нас какво е подхванато, с цел да бъдат предпазени правата и сигурността на българските жители, измежду тях и публицисти, включени в листата на „ Миротворец ” и изложени на нараснал риск посредством оповестяване на персоналните им данни. Изискваме властта да подсигурява отбраната им.

Настояваме и за информация повдиган ли е този въпрос при българо-украинските контакти на работно, на високо и на най-високо равнище, а в случай че не е повдиган – за какво не е и по кое време ще бъде сторено това.

Апелираме към Комисията по просвета и медии в Народното събрание незабавно да излезе с позиция по отношение на проблема с включване на български публицисти в задграничен лист със заплашващо правата и сигурността им подстрекателство. 

Също по този начин Съюз на българските журналисти упорства българските представители в структурите на Европейския съюз да слагат най-решително въпроса за съществуването на уеб страницата „ Миротворец ” в страна, окуражавана в устрема ѝ за бъдещо участие в Европейски Съюз. Чрез листата си този уебсайт нарушава базисни правни правила в Европейски Съюз и заплашва правата и сигурността на доста хора, в това число и европейски жители. "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР