Президентът Румен Радев и премиерът Гълъб Донев не видяха проблем

...
Президентът Румен Радев и премиерът Гълъб Донев не видяха проблем
Коментари Харесай

Президентът и премиерът не видяха проблем в решението, което засекретява машинния вот

Президентът Румен Радев и министър председателят Гълъб Донев не видяха проблем във вчерашното (20 февруари), с което представителите на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и двама от " ИТН " в Централната изборна комисия (ЦИК) взеха решение на процедура да се засекретят резултатите от машинното гласоподаване, защото в протокола на секционните изборни комисии (СИК) ще се вписва единствено общия резултат от машинното гласоподаване и хартиените бюлетини.

Попитан дали вижда проблем в решението, президентът сподели: " Централната изборна комисия е самостоятелен орган и не би трябвало да има никакво външно вмешателство в нейната работа. Аз чакам от всички институции, ангажирани с изборния развой, да усилват доверието в изборите, а не да водят до ерозирането му ". Допълни обаче, че чака институциите, които провеждат изборите, да дават повече бистрота. " Нека в допълнение да не обезличаваме машинното гласоподаване ".
В коментар пред публицисти министър председателят Гълъб Донев даже в началото отклони въпросите, като сподели, че отводът на (заради несъгласието му с решението) да е представител на ЦИК " не би могло да заплаши честния избор ".

На премиера беше обърнато обаче внимание, че е запитан за резултата от решението (да не може да се прави съпоставяне сред данните в машините и преброените ръчно разписки от устройствата) и дали то основава причина за операции: " Не бих споделил, че има опция за манипулиране на хартиения, машинния избор и на сборното записване на двата вота, само че би било добре да се записват настрана и хартиения, и машинния, с цел да се види дялът на хората, които са предпочели да гласоподават машинно и на тези, които са предпочели с хартия ", сподели Гълъб Донев.

 " Огромен риск ": ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия ограничиха и контролното засичане на резултатите от машинния вот
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР