Президентът Румен Радев е на официална визитаДоговор за пренос на

...
Президентът Румен Радев е на официална визитаДоговор за пренос на
Коментари Харесай

София и Кишинев подписаха договор за пренос на газ към Молдова

Президентът Румен Радев е на публична аудиенция

Договор за транспорт на природен газ къмМолдова отБългария подписаха шефовете на „ Булгартрансгаз ”Владимир Малинов и на молдовската газопреносна компания„ Енергоком ” Виктор Бинзари. Това стана в столицата Кишинев по време на формалното посещаване на президента Румен Радев в Молдова по покана на молдовския му сътрудник Мая Санду. Повод за визитата е 30 години от установяването на дипломатическите връзки сред двете дъражви, съобщи Нова тв.

„ Нашата цел е да бъдем единни и дружно да построим спокойно и проспериращо бъдеще ”, съобщи Мая Санду след подписването на контракта.

„ България реализира забележителен триумф при диверсификацията на източниците и маршрутите на газ. Основно посредством създаване на междусистемни газови връзки със своите съседи. И дялово присъединяване в терминали за полутечен газ. Последният търг за доставки на газ - транспарантен, открит, смъкна два пъти цената на синьото гориво. Сега можем да избираме снабдители от целия свят съгласно цена и сигурност на доставките. Чрез реверсивни благоприятни условия можем да доставяме газ от юг на север, през Гърция, България, Турция и Румъния към Молдова ”, посочи българският президент.

С подписването на съглашението Радев посочи, че страната ни протяга ръка към Молдова и нейния народ в мъчно състояние.„ Това е демонстрация на взаимност и общ метод към рецесиите, с цел да може да помогнем на Молдова да има диверсификация на доставките. Това значи по-ниски цени и сигурност на доставките ”, акцентира още държавният ни глава.Той акцентира, че има пребогат физически потенциал за транспорт на газ от България към Молдова.

Радев уточни, че България поддържа европейската ориентировка на Молдова и е подготвена да ѝ сътрудничи. „ Ние извървяхме сложен път към участие в Европейския съюз, знаем какви старания са нужни, какви дълбоки промени би трябвало да се вършат и сме подготвени да споделяме нашия опит. България е и неразделна част от общата европейска поддръжка на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност с Молдова “, увери той.

Молдова е застрашена и от съществени проблеми с тока. Българският президент изясни, че можем да помогнем на страната и за това. И даде за образец молбата на Северна Македония за доставки на ток от България.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР