Президентът Румен Радев честити на българите днешния Ден на труда,

...
Президентът Румен Радев честити на българите днешния Ден на труда,
Коментари Харесай

Президентът: Първи май не е подарък, а завоевание на работниците


Президентът Румен Радев честити на българите днешния Ден на труда, който минава под знака на пандемията от Covid-19, като означи, че „ Първи май не е подарък, а завладяване на служащите “.

„ Петдневната работна седмица, платените отпуски, парите за майчинствои всички права, наследени от предишния век, са резултат от волята за заслужен живот на генерации. От куража им да се преборят за тях “, показва Радев, представен от прессекретариата на президента.

„ Преходът у нас раздели хората на шепа богати и болшинство от небогати. Стотици хиляди са на гурбет зад граница, в опит да изхранят фамилиите си. През предходната година 89 българи починаха при трудови злополуки. Това ни слага на дъното на европейските ранглисти. Все още изискванията на труд в доста български предприятия са надалеч от стандартите. Заплащането в редица специалности и райони е трагично ниско. Някои ще ви убеждават, че тези констатации са черногледи. Но вие, милионите работещи българи знаете, че това е горчивата истина “, споделя Радев.

Според него в актуалния свят хората от ден на ден губят визия за силата на солидарността.

„ Някогашните юмруци на митинга през днешния ден държат смарт телефони и изливат недоволството си в обществените мрежи. Това не може да промени обществото “.

„ Коронавирусът сковава доста стопански действия и образува опашки пред бюрата по труда. Липсата на безапелационна поддръжка за потърпевшите срутва доверието в държавността, а бягството на властимащите от отчетност и надзор на обществените разноски е пренебрежение към труда на българите, които пълнят хазната и изплащат колосалните държавни заеми с цената на ограничения “, споделя още Радев.

Той отбелязва, че тази година за първи път посрещаме 1 май в условия на изключително състояние поради Covid-19.

„ В тези комплицирани времена Празникът на труда е мотив да си спомним силата на солидарността. Да надмогнем заблудите на егоизма. Защото неволите се надмогват с обединени старания. Защото всеки един от нас носи неповторими гении и умения, своя неповторима задача и правото на труд е опция той да я извърши. Защото трудът не е единствено издръжка, само че и достолепие и бъдеще, за които би трябвало да се борим с кураж и задружни старания “, се споделя още в обръщението на президента.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР