Ердоган казва, че Турция може да се раздели с ЕС. Той намекна, че страната може да прекрати кандидатурата си за членство

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган казва, че Турция може да се
Коментари Харесай

Президентът Реджеп Тайип Ердоган казва, че Турция може да се раздели с Европейския съюз

От Асошиейтед прес 16 септември 2023 г. 8:14 AMТурция може да се раздели с Европейския съюз, което означава, че страната обмисля да прекрати кандидатурата си за присъединяване към 27-членния блок.

„ЕС е полагайки усилия за прекъсване на връзките с Турция“, каза той пред репортери преди да замине за 78-ата Генерална асамблея на ООН в Ню Йорк.

„Ние ще оценим ситуацията и ако е необходимо ние ще се разделим с ЕС.”

Той отговаряше на въпрос относно неотдавнашен доклад, приет от Европейския парламент, в който се посочва, че „процесът на присъединяване не може да се възобнови при настоящите обстоятелства и призовава ЕС да проучи „паралелна и реалистична рамка“ за отношенията между ЕС и Турция.“

Турция кандидатства за присъединяване към Европейския съюз през 1999 г. и преговорите за присъединяване започнаха през 2005 г. Преговорите за присъединяване бяха замразени през 2018 г. поради „отстъпление на демокрацията“, според Европейския парламент.

Изявлението на Ердоган в събота дойде повече от седмица след като министърът на външните работи на Турция потвърди решимостта на страната си да се присъедини към ЕС и призова блока да предприеме смели стъпки за напредък в кандидатурата си.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР