Президентът пристигна в Малта, където ще се проведе срещата на

...
Президентът пристигна в Малта, където ще се проведе срещата на
Коментари Харесай

Румен Радев пристигна в Малта за срещата на групата Арайолуш


Президентът дойде в Малта, където ще се организира срещата на върха на държавните глави от групата " Арайолуш ", съобщи Българска телеграфна агенция. Тази вечер Радев ще беседва със своите сътрудници от формата за политически разговор, който сплотява президентите на страните членки от Европейския съюз с парламентарно ръководство.  

Форматът за политически разговор " Арайолуш " е основан през 2003 година и сплотява държавни глави на парламентарни републики от Европейския съюз, които разискват настоящи въпроси за Европа. Групата носи името на португалски град, където за пръв път се състои среща в този формат, с присъединяване тогава на шестима президенти.

България е поканена да се причисли към групата " Арайолуш " от 2013 година През септември 2016 година България беше хазаин на срещата на президентите от групата " Арайолуш ". Групата се състои от държавните глави на Австрия, България, Хърватия, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Словения и Малта.

Домакин на 17-ата среща на " Арайолуш " е президентът на Република Малта Джордж Вела. 

Утре българският държавен глава отпътува за Прага, с цел да съставлява страната ни на първата среща на върха във формат " Европейска политическа общественост ", сплотяваща 44 страни. В петък той ще вземе присъединяване в неофициалното съвещание на Европейския съвет в чешката столица.

Във видеоконферентен диалог с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел президентът Радев приветства самодейността на френския президент Еманюел Макрон за основаването на Европейска политическа общественост. По думите на българския държавен глава новата платформа има капацитет да улесни разговора и да сътвори благоприятни условия за по-ефективна координацията на напъните за реализиране на непоклатимост, сигурност и разцвет както в границите на Европейски Съюз, по този начин и с страните в съседство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР