Президентът, премиерът и някои от политическите лидери вече упражниха правото

...
Президентът, премиерът и някои от политическите лидери вече упражниха правото
Коментари Харесай

За какво гласуваха политическите лидери

Президентът, министър председателят и някои от политическите водачи към този момент упражниха правото си на глас на балотажа на локалния избор.
Държавният глава Румен Радев разяснява, че би трябвало да има промени в изборното законодателство, само че не може да ги прави всеки парламент. Постоянните промени обърквали и изборната администрация, и гласоподавателите.

" Трябва да има промени, които да са фокусирани върху изсветляването на изборния развой ”, сподели президентът.

Той счита, че след тези избори би трябвало да бъде изработен изчерпателен разбор на това, което се случи, с цел да не се повтаря отсега нататък.

" Всички виновни институции за тези избори би трябвало да създадат доста бездънен разбор, доста явен доклад и да забележим къде се скъсаха нещата, с цел да има през днешния ден такава ниска изборна интензивност. Моят апел е институциите да създадат всичко допустимо да се възвърне доверието в изборите, в това число в машините. Машините потвърдиха своята успеваемост в битката с недействителния избор и с безобразното попълване, къде умишлено, къде - не, на изборните протоколи ”, съобщи Радев.

Той не пожела да разяснява желаното от премиера Денков освобождение на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев.

" Днес всички дефинираме образа на локалната власт и нашето бъдеще. Затова не би трябвало да позволяваме публичният фокус да бъде сменен. Има време и на следващия ден за тези въпроси ”, сподели Радев.

Премиерът Николай Денков гласоподава на балотажа в София, само че съумя да го направи от втория път. При първия опит машината се скапе тъкмо преди министър председателят да гласоподава. Устройството не издаде квитанция.

" Гласувах за европейска, съвременна столица. Излезте и гласувайте за този, който желаете да ръководи града ви. Ако не излезете вие, ще излязат другите и те ще решат кой ще ръководи ", сподели той.

" Независимо с хартия или с машина, значимото е да се гласоподава. Проблемите с машините са резултат от недобрата съгласуваност сред институциите. Тук отговорността е изключително на ЦИК. След края на изборите би трябвало да се сложи въпросът по какъв начин връщаме доверието в изборния развой ", добави министър-председателят.

Той отхвърли да разяснява настояването за оставка на шефа на ДАНС Пламен Тончев.

Денков сподели, че напрежението в Израел е доста високо и в случай че ескалира спорът, това може да се отрази на целия свят. Премиерът уточни, че би трябвало да се освободят заложниците, да се понижи заплахата от терористични офанзиви от " Хамас " и да не се предивзика филантропична рецесия. От страна на Израел не е желана военна помощ от България, уточни още Денков.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също упражни правото си на глас, като избра да гласоподава с машина. Йотова счита, че макар хаоса, основан през последния месец, това бил най-хубавият и най-защитеният избор.

" Гласувах за мощен човек, който сподели, че има позиции. За човек, който не се тормози от диспути, който има своите решения и не се измъква с общи формулировки и с усмивки. За човек, който не се тормози да приказва за проблемите и дава оферти ”, съобщи Илияна Йотова.

Тя акцентира, че гласоподава с машина от момента, в който има такава алтернатива. " Независимо от целия безпорядък, който беше основан, считам, че това е най-хубавият и най-защитеният избор. На фона на репортажите за хартиени бюлетини, евентуално ще пристигна време - другата седмица, да се направи сериозен разбор, с цел да защитим правото си на избор ”, сподели Йотова.

По отношение на настояването за освобождение на ръководителя на ДАНС, Йотова посочи, че този въпрос следва да се прегледа. " Неизвестните са доста, ние не знаем какви са резултатите от инспекцията, както на министъра на електронното ръководство, по този начин и на неговия заместител, къде е тази флашка и какво има на нея. Предстоят отговори, които ние, като общество, би трябвало да получим. В едно съм сигурна: този въпрос не се взема решение с изказване в навечерието на изборите, нито в изборния ден ”, добави Йотова.

Тя посочи, че ниската изборна интензивност съгласно нея се дължи на съмнение в политическата система.

Гласуваха и водачите на обединението ПП-ДБ. Кирил Петков и Христо Иванов упражниха правото си на избор с машина и приканиха софиянци да отидат и да гласоподават.

Кирил Петков разяснява и решението на водача на ГЕРБ да поддържа публично Васил Терзиев за претендент за кмет на балотажа в София.

" Оценявам, че в края на акцията Борисов взе вярното решение. Очаквам по-голяма изборна интензивност. Гласувах, с цел да не съпоставям София нито с Москва, нито с Троян,за да забележим след 4 години какъв брой е прогресирала столицата ”, сподели Петков.

" Всички младежи да излязат и да гласоподават. Всички майки и татковци, баби и дядовци, не гласувайте с носталгия. Гласувайте за бъдещето на децата си. Няма дребни българи, всички българи са огромни. Заедно би трябвало да гласуваме през днешния ден, с цел да имаме огромна България ", разяснява още Петков.

" Гласувах за съвременна и европейска София, която се развива с бързи крачки напред, която осъществя големия си капацитет, която не се оглежда обратно, а гледа напред ”. Това разяснява съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, откакто упражни правото си на глас.

Той акцентира, че е дал своя вот с машина. " Сигурно, комфортно, гарантиращо гласа ми. С машина гласувах и приканвам всички мои съграждани: " Излезте, гласувайте умерено. Дайте гласа си за развиването на града ", уточни той. И добави: " Очевидно, при тази война, която беше извършена против машинното гласоподаване и дългогодишните опити за дискредитацията му, то резервира доверието на жителите. Цялата социология демонстрира това. Сигурен съм, че ще го забележим и през днешния ден в изборните резултати. Ние ще би трябвало да проведем диалог по какъв начин да подсигуряваме машинното гласоподаване, машинното отчитане на гласовете. Така че някакъв диалог ще би трябвало да се направи ", сподели Иванов.

За това София да се ръководи по-различен метод – транспарантно, гласоподава водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. " Решенията да се вземат пред очите на софиянци, а не някъде прикрито. Гласувах за чиста, подредена, сигурна, спокойна София, обществена община. За това хората от крайните квартали и тези от центъра да имат идентични условия за живот. За по-различна София ”, посочи тя.

Нинова уточни, че е упражнила правото си на глас с хартиена бюлетина. Относно ниската изборна интензивност, изясни: " Това е неприятен знак. И на първия тур интензивността не беше добра. Тази незаинтересованост и отвращение да се гласоподава прави институциите ни едва законни. Трябват големи старания, с цел да върнем доверието на хората в процеса на гласоподаване ”, е мнението на водача на Българска социалистическа партия.

С хартиена бюлетина избра да гласоподава водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя през днешния ден. " Има ли здрава машина или не останаха? ", пошегува се със СИК още на влизане Борисов:

" Гледам, че машините се чупят основно в София и Варна, тъй като това е сякаш схемата. Аз моето заричане съм си го извършил. Такава безпринципна работа - обединенията, в които влизат ПП-ДБ в страната... Да си видят с кого играят, да не кажат след това, че Радев е неприятен. Изрично ги предизвестявам като знам какво вършат сега. Пожелавам на всички триумф, сподели Борисов.

Много ми е чудно тези, които приказват за изборната интензивност - какво чакат като подвигнаха преди 3 година юмруците, продължи Борисов.

Призовах да се гласоподава за ПП-ДБ, тъй като сме в коалиция. Ще забележим кой кого и по какъв начин е подкрепял и ще ви кажа по какъв начин действа тази сглобка в страната, добави той.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР