Президентът подписа промени в указаРуският президент Владимир Путин подписа указ

...
Президентът подписа промени в указаРуският президент Владимир Путин подписа указ
Коментари Харесай

Нова възможност за получаване на руско гражданство

Президентът подписа промени в указа

Руският президент Владимир Путин подписа декрет за даване на поданство на чужденците, които служат в армията на страната, съобщава „ Комерсант ”. Те би трябвало да имат контракт за работа в състава на въоръжените сили на Руската федерация или в други военни формирования. За придобиване на съветско поданство могат да аплайват и членовете на техните фамилии, цитира Нова и Българска телеграфна агенция.

Според документа руско поданство могат да получат и чужденци, уволнили се от военна работа в съветската войска в интервала на " спецоперацията " (както в Русия назовават войната в Украйна) по здравословни аргументи или заради навършване на пределна възраст, заради приключване периода на контракта или преустановяване на дейностите на военното състояние.

До началото на войната в Украйна минималният период на контракт с съветското Министерство на защитата беше пет години. За приемане на съветско поданство беше належащо да са прослужени три години от контракта. С измененията от септември 2022 година този период се редуцира на година. 

Путин подписа още един декрет, съгласно който жителите на Украйна, родени преди 18 март 2014 година, с непрекъснато жителство в Крим или Севастопол, имат право да изискат съветско поданство.

Освен това гражданите на Украйна, Ирак, Сирия, Афганистан и Йемен, родени на територията на някогашния Съветски съюз, могат по-лесно да получат съветско поданство, даже да не приказват езика, да не познават добре историята на Русия и основите на нейното законодателство. Може и да не са живели на съветска територия в продължение на пет години.

В средата на декември 2023 година Путин подписа декрет за улеснено даване на съветско поданство на поданици на Беларус, Казахстан и Молдова. 

На 22 ноември бе парафиран и различен документ, който утвърждава новото състояние за съветско поданство и полагане на клетва.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР