Президентът обяви, че застава зад исканията на енергетиците и настоява

...
Президентът обяви, че застава зад исканията на енергетиците и настоява
Коментари Харесай

На среща с протестиращите Радев се обяви за отлагане либерализацията на пазара на ток

Президентът разгласи, че застава зад настояванията на енергетиците и упорства за запазване на българската енергийна самостоятелност.

Той добави, че сега няма призната тактика, макар че има направена такава от служебния кабинет на Гълъб Донев.

По-рано през днешния ден народен протестен протест на федерациите на КНСБ и КТ " Подкрепа " блокира " Триъгълника на властта " - площад " Независимост " в центъра на София - с искане за отсрочване на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в отбрана на работещите в енергетиката.

Протестиращите чиновници на " Марица Изток ", Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", Топлоелектрическа централа " Брикел " желаеха да се резервира работата на мощностите, произвеждащи ток от въглища и помощ от страната за бранша (още за митинга и настояванията на енергетиците ). 

По думите на енергетиците поради квотите за въглеродни излъчвания, които Европейският съюз постанова, токът, създаван от ТЕЦ-овете, е прекомерно безценен, с цел да се продаде на борсата, което ще докара до затваряне на централите по стопански аргументи. А това пък ще докара до загуба на хиляди работни места в бранша.

Докато митингът течеше, депутатите утвърдиха отпущането на 250 млн. лева на " Мини Марица Изток " годишно за идващите 4 години. Парите са за техническа рекултивация на Маришкия басейн и поради намаляването на работата на предприятието след непазарното повишаване на въглищата поради въглеродните излъчвания (повече ). 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР