Президентът не се намесва, той провежда консултации с парламентарните групи

...
Президентът не се намесва, той провежда консултации с парламентарните групи
Коментари Харесай

Проф. Киров: Бавенето на мандата е контрапродуктивно, избори през март

" Президентът не се намесва, той организира съвещания с парламентарните групи и остава такова време за тях, че да могат тези партии да беседват за вероятни обединения. Това, което се вижда е, че по-скоро те не водят плодотворни разговори предвид на изчистване на най-важната задача – може ли да се създаде постоянен кабинет, могат ли да се договорят за лица в тези държавни управления, било то партийни кандидатури, било то извънпарламентарни фрагменти. Това са трите задания, на които и да било диалози сред парламентарни сили, само че е явно, че липсва предпочитание за съставяне на постоянен кабинет, който да създава трайни решения ", съобщи още проф. Киров и посочи, че Народното събрание стартира да се занимава с всичко друго, само че не и с значими решения.

" Народно събрание изслушва служебни министри, организира комисии, съвещания, свързани с решения, които са на ръба на Конституцията, даже и навлизат в компетенциите на други управляващи. Дори беше оповестено в Държавен вестник решението, с което Народното събрание разпорежда на Агенцията за нуклеарно контролиране по какъв начин да постъпи, тъй че да бъдат подписани контракти на доставка на касети с нуклеарно гориво от някакви компании, които дали могат да създават такива касети или не могат, не е от голяма важност, значимото е единствено да не са съветски. Това ли е работата на един парламент, тези плаващи болшинства ли ще вземат решение какво да бъде нуклеарното гориво, което ще се употребява в АЕЦ " Козлодуй ", попита проф. Киров.

На въпроса дали страната ни отива към избори проф. Киров отговори, че е явно по какъв начин партиите ще се занимават с всевъзможни други решения с изключение на реализиране на единодушие за образуване на държавно управление.

" До края на ноември, началото на декември, се чака президентът да организира съвещания с Българска социалистическа партия, Демократична България и Български напредък, в случай че консултация има един път седмично. Ако при започване на декември се връчи първия мандат, той ще бъде 7-дневен, сред първия и втория може да протекат спомагателни съвещания, вторият мандат и той ще бъде 7-дневен, след което в същия период от седмица ще бъде връчен и третия мандат, по този начин стигнахме до Коледа. Президентът може да забави разпускането на Народно събрание с ден, два, три, отиваме на Ивановден. От там два месеца, стигаме март месец. От октомври до март трае тази парламентарна мъка ", разяснява още проф. Киров.

Относно опцията на служебния кабинет да организира България през тежката зима, проф. Пламен Киров отговори, че служебният кабинет към този момент загуби задоволително време, с цел да се явява пред Народно събрание и да дава отговор на въпроси, вместо да приема неотложни решения.

" Тоест, активността на 48-то Народно събрание по-скоро пречеше на служебния кабинет, в сравнение с да го подкрепя и да работи в синхрон с него. Това е естествено, тъй като в Народното събрание са показани политически партии, при които нито една не е в положителни връзки с президента ", разясни проф. Пламен Киров.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР