Президентът на Зимбабве казва на поддръжниците си, че ще отидат в рая, ако гласуват за неговата партия този месец

...
Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва призова хилядите си поддръжници на
Коментари Харесай

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва призова хилядите си поддръжници на митинг да изнесат “ гръмотевична победа” на националните избори този месец и обяви, че „никой няма да ни попречи да управляваме тази страна.”

От ФАРАЙ МУЦАКА Associated Press 9 август 2023 г., 14:29 Избори и обяви, че „никой няма да ни спре да управляваме тази страна.”

Той каза, че хората, които гласуват за неговата управляваща партия ZANU-PF — която е на власт от 43 години — ще отидат в рая.

Mnangwagwa, 80-годишният лидер, който пое властта в южноафриканската нация с преврат през 2017 г., също предупреди своите поддръжници да не участват в насилие в натрупването на Гласуване на 23 август. Тази молба дойде дни след като поддръжник на опозиционната партия беше убит, както се твърди, от ръцете на активисти на управляващата партия, при първото смъртоносно насилие от натрупването на изборите.

„Извършителите на насилието ще бъде присъдено без страх или благоволение. Така че, казвам ви никога да не извършвате насилие, ние ще се справим с вас,” каза Мнангагва. мирно, то не е пощадило лидера и неговата администрация от критиките от страна на международни правозащитни групи, включително Amnesty International и Human Rights Watch. казва, че има брутално потушаване на всяка опозиция в Зимбабве и Mnangagwa и ZANU-PF използват институции като полицията и съдилищата, за да арестуват критици, да забранят митинги на опозицията и да задушат всяко предизвикателство срещу тяхното управление. Основният опозиционен лидер Нелсън Чамиса каза в интервю за Асошиейтед прес миналата седмица, че жителите на Зимбабве често са изправени пред заплахата от смъртоносно насилие, ако не подкрепят управляващата партия.

ZANU-PF е управляващата партия в Зимбабве от обявяването на независимостта от управлението на бялото малцинство през 1980 г. Поддръжниците на митинга в сряда получиха подаръци от самуни хляб в найлонови опаковки с лика на Мнангагва върху тях.

"Ние ще вървим напред завинаги", каза Мнангагва на митинга в столицата Хараре. "Никой няма да ни попречи да управляваме тази страна. Ние сме единствената партия, която донесе независимост и свобода на колонизирания народ на тази страна .Ние изгонихме империализма.“

„Така че ще бъдете загубени, ако не гласувате за ZANU-PF — бихте предали нашите борци за свобода. Имаме нужда от гръмотевична победа, за да консолидираме нашата трудно извоювана независимост.“

Зимбабве има история на насилствени избори и въпреки че Мнангагва каза на поддръжниците си да действат мирно, той също обвини Несигурността на Зимбабве от „отрицателни сили“ извън страната, повтаряйки вида на реториката, която бившият президент Робърт Мугабе използва, за да обвинява другите за бедите на страната, най-вече западните нации.

Зимбабве е под санкции на САЩ и Европейския съюз и като цяло е отбягван от Запада в продължение на 20 години поради нарушения на човешките права при автократичния Мугабе, който почина през 2019 г.

Мнангагва замени тогавашния лидер на ZANU-PF Мугабе при преврат през 2017 г. и спечели тесни и оспорвани президентски избори срещу Чамиса през 2018 г. Чамиса ще оспори Мнангагва отново за президентския пост на изборите този месец и вече отправи обвинения в изборни манипулации.

Mnangagwa обеща нова ера на свобода и демокрация, след като смени Мугабе, но критиците му казват, че това не се е случило и че той е също толкова репресивен, колкото Мугабе. Икономиката на Зимбабве, която се срина на фона на рекордни нива на хиперинфлация, довели до изоставянето на валутата на страната през 2009 г., почти не се е подобрила, въпреки че има признаци, че някога силният селскостопански сектор на Зимбабве се възстановява.

Отстраняването на Мугабе също породи надежди, че отношенията на страната със Запада ще бъдат съживени. Но вместо това Мнангагва засили връзките с Китай и Русия и беше домакин на президента на Иран за държавно посещение миналия месец, когато Мнангагва говори за солидарност и каза, че и двамата са „жертви“ на западните санкции.

Носейки вече запазената си марка шал с червени, бели, зелени и жълти цветове на знамето на Зимбабве, Мнангагва каза, че е успял да възстанови части от икономиката с помощта на Китай.

Зимбабве е построило пътища, язовири и селскостопанска и индустриална инфраструктура, и използва заем от 1,5 милиарда долара от Китай за разширяване на голяма електрическа централа, каза Мнангагва. Той каза, че парите са от "моя приятел Си Дзинпин" - китайския лидер. Мнангагва нарече продължаващите западни санкции срещу нацията му несправедливи.

„Зимбабве е приятел на всички и враг на никого“, каза Мнангагва. „Ние се ангажираме с онези, които искат да се ангажират с нас въз основа на взаимно уважение. Ние сме суверенна държава и партньорите са добре дошли да ни помогнат въз основа на нашите собствени приоритети.“

„Ние призовава за безусловно премахване на несправедливи, незаконни санкции, наложени на народа на Зимбабве. AP Африка новини: https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР