Президентът на Южна Корея, Юн Сук-йол, заяви днес, че правителството

...
Президентът на Южна Корея, Юн Сук-йол, заяви днес, че правителството
Коментари Харесай

Южна Корея няма планове да преследва собствено ядрено възпиране

Президентът на Южна Корея, Юн Сук-йол, съобщи през днешния ден, че държавното управление му няма проекти за потребление на лично нуклеарно въздържане на фона на възходящите севернокорейските нуклеарни закани и прикани Севера да се върне към разговор за денуклеаризация в подмяна на стопански изгоди, съобщи Асошиейтед прес.

Юн разяснява тематиката часове откакто южнокорейската войска записва изстрелване на две севернокорейски крилати ракети от район, покрай столицата на КНДР Пхенян към западните ѝ териториални води. Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея не удостовери незабавно детайлности за ракетите, в това число какъв брой надалеч са стигнали.

Напрежението може да нарасне в допълнение идната седмица, защото Съединени американски щати и Южна Корея стартират най-голямото си взаимно военно обучение от години, противопоставяйки се на опасността от Северна Корея. КНДР счита сходни учения за подготовки за навлизане и постоянно в отговор прави ракетни проби или други провокации.

Корейският президент сподели пред публицисти, че Южна Корея не желае силова политическа смяна в Северна Корея и прикани за дипломация за създаване на резистентен мир сред противниците на фона на напрежението към ускоряващата се оръжейна стратегия на Севера.

Юн разяснява тематиката няколко дни откакто предложи „ дръзновен “ пакет за икономическа помощ за Северна Корея, в случай че тя се откаже от програмата си за нуклеарни оръжия, като в същото време избегна остри рецензии към Севера, откакто КНДР упрекна Юга за експлоадирането на коронавирус на нейна територия и заплаши със „ смъртоносно “ възмездие.

Предложението на Юн за широкомащабна помощ в областта на храните и опазването на здравето, както и модернизирането на електроенергийната и пристанищната инфраструктура, припомня на предходни оферти на Южна Корея, отхвърляни от Севера. Комунистическата страна внезапно форсира създаването на нуклеарни оръжия и балистични ракети, считани от нейния водач Ким Чен-ун за най-сигурната гаранция за оцеляване.

Все отново Юн изрази вяра за „ логичен разговор “ със Северна Корея по южнокорейския проект и акцентира, че Сеул е подготвен да обезпечи съответните стопански хонорари при всяка стъпка от процеса на поетапно денуклеаризиране, в случай че Северът се ангажира с същинска „ пътна карта “ към цялостен отвод от нуклеарната си стратегия.

Южнокорейският президент даде обещание да укрепи защитата на страната си посредством съюза със Съединени американски щати, като възобнови широкомащабно военно обучение, което беше отменяно или ограничаваноно през годините на Тръмп, и ускори противоракетната защита на Юга. Администрацията на Байдън също удостовери уговорките на Съединени американски щати за отбрана на Южна Корея и Япония, в това число с „ разширено въздържане “, което включва увещание за отбрана на американските съдружници с цялостен боен потенциал, в това число и нуклеарен.

„ Вярвам, че режимът на Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия (ДНЯО) е доста значима и нужна причина за непрекъснат международен мир “, сподели Юн, изразявайки вяра, че тактиката на Съединени американски щати за въздържане в полза на американските съдружници може да се развие, с цел да се опълчи на възходящата севернокорейска опасност.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР