Президентът на Южен Судан Салва Киир (на снимката) назначи свой

...
Президентът на Южен Судан Салва Киир (на снимката) назначи свой
Коментари Харесай

Президентът на Южен Судан назначи свой министър на отбраната в нарушение на мирното споразумение с опозицията

Президентът на Южен Судан Салва Киир (на снимката) назначи собствен съпартиец за министър на защитата, стана ясно от обнародван в държавните медии декрет, само че с това наруши спокойно съглашение, предвиждащо заемащият длъжността да бъде определен от политическата мощ на опозиционния водач Риек Мачар, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В прочетения нощес по държавната телевизия декрет се споделя, че новият началник на военното ведомство ще бъде Чол Тон Балок, правилен на президента военачалник и губернатор на провинция Горни Нил.

По-рано този месец Киир уволни от поста министър на защитата Анджелина Тини, брачна половинка на първия вицепрезидент на Южен Судан Мачар, както и вътрешния министър, което още веднъж разпали старите различия сред двамата военни ветерани по какъв начин да си поделят властта.

През 2017 година силите на Киир и Мачар подписаха спокойно съглашение, поставило завършек на петгодишна революция, коствала живота на 400 000 души и провокирала най-тежката бежанска рецесия в Африка от геноцида в Руанда през 1994 година

Изпълнението на договореностите е постепенно и в Южен Судан към момента от време на време има прояви на принуждение, при които не престават да умират мирни жители, а огромни групи от популацията са принудени да изоставен домовете си.

" Назначението на Чол Тон за министър на защитата е следващото едностранно тъпчене на мирното съглашение ", сподели представител на Мачар и прикани Тини да бъде върната на поста.

По-рано този месец имаше среща сред Киир и Мачар за изглаждане на несъгласията посред им, само че тя не докара до излаз от рецесията.

Политическият блокаж евентуално ще стопира осъществяването на мирното съглашение, чиято съществена точка е в края на 2024 година да бъдат създадени национални избори, счита Бобоя Джеймс, политически анализатор в Института за социално-политически проучвания в Джуба.

" Киир желае най-важните институции да са под негов надзор ", съобщи специалистът. " Това, което прави той, е да консолидира властта си преди изборите. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР