Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руската блокада на

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руската блокада на
Коментари Харесай

Руската блокада пречи на Украйна да изнесе 22 млн. т зърно, казва Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че съветската обсада на украинските морски пристанища пречи на Киев да изнесе 22 милиона тона зърно, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Във вечерното си послание Зеленски съобщи, че резултатът е опасност от апетит в страните, зависещи от зърното, и може да сътвори нова миграционна рецесия. Той упреква, че " това е нещо, към което съветското управление очевидно се стреми ".

Зеленски упреква Москва, че " съзнателно основава този проблем, тъй че цяла Европа да се бори и Украйна да не печели милиарди долари от износа си ".

Украинският президент назова " цинични " и неистина изказванията на Русия, че глобите не ѝ разрешават да изнася повече от своите храни.

Същевременно държавната осведомителна организация БелТА на Беларус заяви, че страната ще организира през юни и юли мобилизационни учения в Гомелска област.

Гомелската област на Беларус граничи с Украйна на юг и тук-там със зоната на изключване към мястото на злополуката след повредата на нуклеарния реактор в Чернобил. На изток тя граничи с Русия.

На 22 юни-1 юли се организират планувани учения с военнис военни комисариати - военноадминистративни организации – в които ще вземат участие и представители на въоръжените сили, заяви БелТА, цитирайки Андрей Кривоносов, боен комисар на Гомелска област.

" Събитията от този тип обичайно се организират за повишение на бойната и мобилизационната подготвеност на военните комисариати и възстановяване на военните познания и на практика умения на виновните за военна работа ", цитира БелТА думите на Кривоносов.

От 28 юни до 16 юли ще се организира военно образование с лицата, подлежащи на военна работа във формирования за териториална защита, сподели Кривоносов.

Близък съдружник на Русия, Беларус съобщи през март, че нейните въоръжени не вземат участие в това, което Москва назовава своя " специфична интервенция " в Украйна, само че тя служи като насочна точка за изпращането на хиляди съветски бойци през границата на 24 февруари, показва Ройтерс.

На 26 май водачът на Беларус Александър Лукашенко подреди основаването на ново военно командване за южната част на страната, граничеща с Украйна.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР