Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на турския си колега

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на турския си колега
Коментари Харесай

Зеленски и Ердоган - спешно по телефона

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган за ролята му за запазването на договорката за експорт на зърно от украинските пристанища, съобщи Ройтерс.

Двамата организираха телефонен диалог довечера, откакто по-рано през днешния ден Русия разгласи, че възобновява присъединяване си в съглашението. Страната се отдръпна краткотрайно от договорката през уикенда и предизвести, че не може да подсигурява сигурността на цивилните кораби, прекосяващи Черно море, поради офанзива против нейния Черноморски флот.

Високопоставен украински представител, който отхвърли да бъде разпознат, съобщи през днешния ден пред Ройтерс, че решението на Русия да се върне в съглашението е резултат основно от турски напън.

Зеленски написа в " Телеграм ", че е благодарил на Ердоган за неговото " интензивно присъединяване " в напъните за избавяне на договорката. Двамата са разискали също по-нататъшни замени на военнопленници сред Украйна и Русия, заяви още той и посочи значимото значение на турската поддръжка.

Анкара изигра роля минимум за една привлякла вниманието замяна на военнопленници сред Киев и Москва, отбелязва Ройтерс.

Ердоган от своя страна споделил на Зеленски, че опцията Украйна и Русия да продават зърно е от сериозно значение за целия свят, оповестиха от неговата канцелария. Турският президент призовал за полагане на повече дипломатически старания, с цел да бъде комплициран завършек на войната посредством заслужено решение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР