Президентът на UAW има някои тежки думи за Тръмп

...
Ръководителят на профсъюза на United Auto Workers публично осъди бившия
Коментари Харесай

Ръководителят на профсъюза на United Auto Workers публично осъди бившия президент Доналд Тръмп преди посещението му следващата седмица в Детройт като част от призив към настоящи и бивши членове на профсъюза.

„Всички фибри от нашия синдикат се влагат в борбата срещу класата на милиардерите и икономика, която обогатява хора като Доналд Тръмп за сметка на работниците“, каза президентът на UAW Шон Фейн в изявление по имейл. „Не можем да продължаваме да избираме милиардери и милионери, които нямат никакво разбиране какво е да живееш от заплата до заплата и да се бориш да се издържаш, и да очакваме от тях да решат проблемите на работническата класа.“

В речта си в Детройт Тръмп може да усети политическа възможност от стачката на автомобилните работници, опитвайки се да получи подкрепа от американците от работническата класа, които са все по-разочаровани от посоката на американската икономика. Ралито на Тръмп ще се състои едновременно с втория републикански президентски дебат в Калифорния, който Тръмп планира да пропусне. Той също пропусна първия дебат.

Членовете на профсъюза, някога надежден демократичен блок за гласуване, постепенно гравитираха към републиканските кандидати, според проучвания на CNN и AFL-CIO.

Но профсъюзното събиране на Тръмп не е сигурен залог. Той многократно е критикувал популярния Фейн, изненадващ победител на неотдавнашните избори за ръководство на синдиката, след като проведе агресивна кампания, която улови духа на времето на работниците от UAW, настроен против системата. И все пак Тръмп каза на членовете на профсъюза, че президентът на UAW не държи най-добрите им интереси присърце.

„Автомобилните работници се продават надолу по реката от тяхното ръководство и тяхното ръководство трябва да подкрепи Тръмп“, каза той в „Meet the Press“ на NBC тази седмица.

Тръмп каза, че синдикатът трябва напълно да отхвърли натиска на администрацията на Байдън към електрически превозни средства като „неподлежащ на обсъждане“.

В действителност синдикатът не може да направи много, за да предотврати прехода към електромобили, тъй като потребителското търсене на електрически автомобили и камиони нараства. Но Фейн превърна прехода към електромобили в една от основните точки на спора с голямата тройка автомобилни производители. Той призова GM, Ford и Stellantis да се съгласят на „справедлив преход“ към електромобили, за които профсъюзът се опасява, че може да премахне работните места в профсъюзите, защото изискват по-малко труд за сглобяването им.

Трудно говорене и за Байдън

Тежките думи на Фейн за Тръмп не са изненада. В писмо, изпратено до профсъюзните членове през май, Фейн каза, че второто президентство на Тръмп би било „катастрофа“.

Но Фейн също не е бил много мил с Байдън. Въпреки че Фейн понякога хвалеше Байдън, той също критикуваше президента, че не успява да направи достатъчно, за да помогне на автомобилните работници в тяхната кауза.

UAW рутинно подкрепя кандидатите за президент на Демократическата партия, а президентът – който се бори с ниските рейтинги на одобрение преди президентските избори през 2024 г. – може да използва цялата подкрепа, която може да получи. Но Фейн задържа подкрепата на UAW за Байдън.

Липсата на уважение от страна на Фейн към Белия дом добави натиск върху известния просъюзния президент. Междувременно Байдън призова големите американски автомобилни производители да подобрят своите предложения към работниците, като каза, че „уважава“ правото на работниците на стачка.

Но някои политици демократи призовават Байдън да направи повече. Калифорнийският представител Ро Хана каза в понеделник пред Ванеса Юркевич от CNN, че Байдън и други демократи трябва да се присъединят към пикетите.

„Бих се радвал да видя президента тук“, добави той, твърдейки, че Демократическата партия трябва да демонстрира, че е „партията на работническата класа“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР