Президентът на Турция Тайип Ердоган каза, че руският му колега

...
Президентът на Турция Тайип Ердоган каза, че руският му колега
Коментари Харесай

Ердоган: Владимир Путин може да посети Турция през април за откриването на първия ядрен реактор в страната

Президентът на Турция Тайип Ердоган сподели, че съветският му сътрудник Владимир Путин може да посети Турция на 27 април за откриването на първия нуклеарен реактор в страната, издигнат от съветската държавна компания за нуклеарна сила „ Росатом ”, оповестява.

„ Може би има опция господин Путин да пристигна на 27 април или можем да се свържем с церемонията по встъпването в служба онлайн и ще създадем първата стъпка в Аккую “, сподели още Ердоган.

Турция ще зареди първото нуклеарно гориво в първия енергиен блок на АЕЦ " Аккую " и публично ще му даде статут на нуклеарно оборудване на 27 април, сподели Ердоган в по-ранно известие в сряда.

В понеделник Кремъл отхвърли турските известия, че Путин възнамерява да посети Турция.

Кремъл заяви в събота, че Путин и Ердоган са разискали по време на телефонен диалог сполучливото осъществяване на взаимни стратегически планове в енергийния бранш, в това число построяването на АЕЦ " Аккую ".

Проектът за 20 милиарда $ и 4800 мегавата (MW) за създаване на четири реактора в средиземноморския град Акую ще разреши на Турция да се причисли към дребния клуб на нациите с гражданска нуклеарна сила.

Преди това Турция разгласи проектите си да пусне първия реактор в Акую през 2023 година

По-рано този месец Международният углавен съд издаде заповед за арест на Путин за хипотетични военни закононарушения в Украйна, което провокира възмущението на Кремъл. Но Турция не е страна по Римския статут, който сътвори МНС.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР