Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган събра 15 хиляди привърженици

...
Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган събра 15 хиляди привърженици
Коментари Харесай

Предизборен митинг в Сараево събра 15 000 привърженици на Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган събра 15 хиляди последователи от цяла Европа на избирателен протест в столицата на Босна и Херцеговина - Сараево.

Пред море от босненски и турски флагове Ердоган прикани множеството да гласоподава за него и ръководещата Партия на справедливостта и развиването на 24 юни. Голяма част от последователите му пристигнаха от Холандия, Германия и Австрия - все страни, които не разрешиха турски предизборни прояви на своя територия, заяви БНР.

Пред събралите се хора Ердоган съобщи, че Босна и Херцеговина се е посочила като " същинска народна власт ", за разлика от страни, които имат претенцията да са люлка на цивилизацията.

На митинга беше и Бакир Изетбегович - представител на мюсюлманите в тричленното босненско председателство. Той прикани присъстващите да гласоподават за нов мандат на турския президент. По-рано Ердоган даде обещание, че Турция ще влага милиарди долари в градежа на автомагистрала сред Сараево и Белград. За взаимния план сред Босна и Херцеговина, Сърбия и Турция удостовери и членът на груповото президентство на Босна Бакир Изетбегович.

По думите на Ердоган пред Съюза на европейските турски демократи на парламентарните и президентски избори ще се направи избор за страната през идващия век.
Турският държавен глава прикани турците, живеещи в Западна Европа, да играят дейна роля в политиката на страните, в които живеят и да вземат тяхно поданство. Той добави, че те би трябвало както да запазят майчиния си език, по този начин и добре да усвоят езика на приемащата страна.

Ердоган разгласи, че местата за представители на диаспората в турските университети ще бъдат удвоени, както и решение на пенсионни и въпроси, свързани с отбиването на наложителната им военна работа.

Турският водач съобщи, че е получил от Националната разследваща организация (МИТ) информация за готвен против него атентат, както и добави, че такива закани няма да го откажат да продължи по пътя си.

В събота вицепремиерът и представител на кабинета Бекир Боздаг написа в " Туитър ", че е получена опасност за допустимо ликвидиране. Той уточни, че тези закани не са нови и са съществували постоянно, като ги приписа на групи, недоволни от подобен " огромен водач ". Живеещи в Скопие турци декларирали на турските специфични служби за непотвърдени данни за вероятен опит за атентат против Реджеп Ердоган по време на негова аудиенция на Балканите, предават турски медии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР