Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган отново повиши напрежението в

...
Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган отново повиши напрежението в
Коментари Харесай

Ердоган: Гърция ще си плати за действията си. Ръцете и краката на Атина са вързани

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган още веднъж увеличи напрежението в Егейско море и Източното Средиземноморие със закани към Турция на фона на подписаното сред Анкара и интернационално приетото държавно управление на Либия съглашение за делимитация на морските граници в Средиземно море. В изявление пред турската телевизия TRT той атакува Атина и Република Кипър, написа гръцкото консервативно издание „ То Вима “.

Ердоган дефинира хода на Гърция да експулсира либийския дипломат в Гърция в отговор на съглашението като „ интернационален скандал “ и съобщи, че Гърция ще заплати цената на своите дейности в интернационален проект.

Ердоган също изрази гнева на Анкара от енергийното съдействие на Гърция, Кипър, Израел и Египет, като съобщи, че четирите страни не могат да създадат нищо без утвърждението на Анкара, предава " Фокус ".

Според „ То Вима “, Ердоган счита, че е сложил четирите страни в мат посредством контракта с Либия и в този момент те не могат да построят газопровод до Европа без единодушието на Турция.

„ Ръцете и краката на Гърция са вързани и това ги подлудява “, разгласи турският водач.

Изтекла информация от държавното управление в Анкара приказва, че Турция има намерение да стартира изследвания за въглеводороди в зоните, които е отчуждила посредством съглашението с Триполи. Това включва и региони, които Гърция счита за своя изключителна икономическа зона (ИИЗ).

„ Въпреки правата, които имаме, те ни заплашваха. Но ние няма да отстъпим. В това съглашение Турция се възползва от правата си по интернационалното право и проваля играта на едностранните дейности. Сега можем да проведем взаимни изследвания в тези региони “, съобщи Ердоган.

Президентът на Турция разгласи още, че Анкара ще купи трети сондажен транспортен съд, който ще бъде задействан в Черно море и интернационалните води. /focus-news.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР