Президентът на Словения Борут Пахор, който е на посещение в

...
Президентът на Словения Борут Пахор, който е на посещение в
Коментари Харесай

Борут Пахор: Северна Македония и България да не отлагат решаването на проблема

Президентът на Словения Борут Пахор, който е на посещаване в Скопие, прикани Северна Македония и България да не отсрочват решаването на казуса между тях.

Проблемът да не бъде спънка и да не се отсрочи началото на договарянията с Европейски Съюз, пожела Пахор и насочи посланието, че когато някой контракт се блокира, става по-трудно да се реализира компромис по-късно, оповестява македонският "Независен " вестник, представен от Българска телеграфна агенция.

"Разбираме сложността на въпросите сред двете прилежащи страни. Разбирам и отговорността и посветеността, която двете страни имате към Европейски Съюз да намерите метод да решите въпроса, който се появи в последния миг, без да се отсрочи началото на междуправителствената конференция с Европейски Съюз ", сподели Пахор.

Според него би трябвало без отсрочване, след тихите, както сподели, дипломатически канали, само че и намерено, на равнище Европейски Съюз да се намерят всички пътища да стартира междуправителствената конференция.

"Не мога да кажа какъв брой значимо е това. Посещението ми тук не е инцидентно, нито времето на визитата е инцидентно. Избрах го, тъй като желая като една от страните членки на Европейски Съюз да подчертая, че в този момент е същинската опция да не се отсрочва междуправителствената конференция на Северна Македония с Европейската комисия. Разбирам, че някои прилежащи страни имат съмнения, само че желая намерено и ясно да кажа, че в този момент е същинското време за взаимност сред членките на Европейски Съюз и за цялото дипломатическо умеене да се направи всичко допустимо междуправителствената конференция да стартира без отсрочване. Словения в този момент не приканва Брюксел да направи стъпка, а съм тук, в Скопие, особено да кажа единствено за една страна, тъй като към момента е в действие самостоятелният метод ", акцентира Пахор на взаимна конференция с македонския си сътрудник Стево Пендаровски.

"Знам какъв брой сензитивен е този въпрос. Но когато блокирате контракти, става политически все по-трудно да се откри компромис ", сподели словенският президент и прикани "двете страни да намерят решение колкото може по-бързо, тъй като отлагането би довело до доста по-трудна задача за намиране на допустими решения ".

Пендаровски сподели, че Северна Македония е открита за компромис по противоречивите въпроси и запитан какви взаимни отстъпки имат поради, отговори: "Не мога да кажа какъв ще бъде компромисът. Това е развой, който тече. Но бъдете сигурни, всички политически фактори от нашата страна няма да позволим този предстоящ компромис по няколко точки от декларацията да накърни нашите национални и държавни ползи. Мисля, че сме наясно кои са нашите червени линии, няколко пъти са казвани обществено ", сподели Пендаровски.

Според него до този миг въпреки всичко не съществува публична позиция на България, с която се желае отсрочване на първата междуправителствена конференция.

"Искам да видя края на преговорния развой в Европейски Съюз. Не бих коментирал началната преговорна позиция на България. Възнамеряваме в този интервал да открием информационния канал със София. Бих изчакал седмица-две по какъв начин ще протича преговорният развой в Брюксел. Има сигнали, че може да се откри компромис по няколко точки. Абсолютно съм уверен, че българските ни другари няма да си разрешат да бъдем блокирани през декември ", сподели Пендаровски.

След конференцията двамата президенти поставиха венци на гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР