Президентът на Шри Ланка обещава да укрепи провинциалните правителства, за да сподели властта с тамилското малцинство

...
Президентът на Шри Ланка казва, че ще укрепи провинциалните правителства,
Коментари Харесай

Президентът на Шри Ланка казва, че ще укрепи провинциалните правителства, за да отговори на дългогодишните искания за самоуправление от етническото тамилско малцинство, проблем, който доведе до кървава четвъртвековна гражданска война в островната държава

От KRISHAN FRANCIS Associated Press, 9 август 2023 г., 5:00 ч.

КОЛОМБО, Шри Ланка -- Президентът на Шри Ланка каза в сряда, че ще укрепи провинциалните правителства, за да отговори на дългогодишните искания за самоуправление от етническото тамилско малцинство, проблем, който доведе до кървава четвъртвековна гражданска война в островната държава.< /p>

Провинциалните съвети бяха въведени в Шри Ланка през 1987 г., след като съседна Индия се намеси за разрешаване на етническия конфликт. Но системата не функционира напълно, тъй като тамилските сепаратистки бунтовници отхвърлиха сделката и последователните правителства узурпираха правомощията, дадени на провинциите.

Президентът Ранил Викремесингхе в реч пред парламента каза той ще предприеме стъпки за предотвратяване на объркване, припокриване и намеса от страна на централното правителство в провинциите, упражняващи своите правомощия.

Но той каза, че на провинциите няма да бъде позволено да упражняват полицейски правомощия веднага тъй като опозицията от мнозинството етнически синхали може да провали процеса.

Тамилските законодатели поискаха федерална система без отделяне и казват, че провинциалната система далеч не отговаря на техните искания.

Тамилската общност в Шри Ланка, която съставлява около 11% от 22-милионното население на страната, се смята за отделна нация, обединена с останалата част от острова от британския колониален владетели. Сепаратистката гражданска война избухна през 1983 г. след години на неуспешни опити след обявяването на независимостта за споделяне на властта в рамките на обединена държава.

Индия, която има собствено значително тамилско население, се намеси през 1987 г. и подписа споразумение със Шри Ланка за разрешаване на конфликта чрез система на провинциални съвети. Някои тамилски въоръжени групи приеха сделката като отправна точка, която да бъде укрепена по-късно. Но тамилските тигри, най-голямата група, го отхвърлиха и продължиха да се борят за отделяне.

Правителствените войски разбиха тамилските тигри през 2009 г. и оттогава правителството е изправено пред международни натиск за разрешаване на проблема със споделянето на властта чрез разговори.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР