Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса подаде оставка след кацането

...
Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса подаде оставка след кацането
Коментари Харесай

Президентът на Шри Ланка подаде оставка с имейл до парламента

Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса подаде оставка след кацането си в Сингапур, където дойде от Малдивите. NDTV заяви, че Раджапакса е изпратил писмото си за оставка до ръководителя на Народното събрание по е-поща.

Самолетът с президента на Шри Ланка и брачната половинка му на борда кацна в 19:17 ч. локално време на летището в Сингапур. Раджапакса избяга от страната си и откри леговище на Малдивите в сряда вечерта, откакто предходната събота на острова с нова мощ избухнаха всеобщи митинги с искане за оставката му. Той отлетя за Сингапур в четвъртък.

На 9 юли протестиращите превзеха резиденциите на президента и министър-председателя Ранил Викрамасингхе в Коломбо. В размириците бяха ранени 103 души.

Недоволството на хората се дължи на фрапантното утежняване на живота в Шри Ланка заради икономическата рецесия. В изявление за ТАСС Викрамасингхе съобщи, че островната страна претърпява най-тежката рецесия в актуалната си история.

Според министър-председателя страната е изправена пред изострен дефицит на задгранична валута, горива, петролни артикули, торове, храни за избрани групи и медикаменти. По негови оценки ще са нужни най-малко три години, с цел да се преодолее изцяло икономическата рецесия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР