Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви днес, че очаква

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви днес, че очаква
Коментари Харесай

Пендаровски: Очаквам от ЕС незабавно да определи дата за преговори със Скопие

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски съобщи през днешния ден, че чака от Европейския съюз неотложно да дефинира дата за започване на договаряния за участие на неговата страна, съобщи организация МИА.

" Европейски Съюз би трябвало да оправдае високите упования, които сътвори у нашите жители ", сподели Пендаровски на районна конференция " Разширяването на Европейски Съюз на кръстопът ", която се състоя през днешния ден в Скопие, съобщи Българска телеграфна агенция.

Пендаровски посочи, че в случай че на срещата на върха на Европейски Съюз през юни Северна Македония и Албания не получат дата за договаряния, а Босна и Херцеговина - положително мнение за участие, това ще провокира отчаяние в района, ще демотивира жителите, ще понижи доверието в Европейски Съюз и ще забави промените.

На същата конференция някогашният президент Бранко Цървенковски сподели, че в случай че това лято Северна Македония не получи дата за договаряния, това ще бъде доказателство за липса на водачество в границите на Европейски Съюз и липса на визия освен за бъдещето на Западните Балкани, само че и за самия съюз.

Цървенковски напомни, че Европейски Съюз до момента е отхвърлил девет рекомендации на Европейската комисия за започване на договаряния със Северна Македония и има опасения, че ще отхвърли и десетата на срещата си през юни.

" Нима е допустимо страните членки да показват такова съмнение в отчетите и рекомендациите на личната им, определена от тях Европейска комисия ", попита Цървенковски, като добави, че страната му, която е получила статут на кандидатка за участие през далечната 2005 година, не желае незаслужена премия, а късмет да стартира процеса на интеграция.

Конференцията беше проведена от Подгоричкия клуб на някогашни и сегашни президенти и министър председатели от Западните Балкани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР