Президентът на САЩ смята да отмени режимът на преференции с

...
Президентът на САЩ смята да отмени режимът на преференции с
Коментари Харесай

Президентът на САЩ смята да прекрати режима на търговски преференции с Индия и Турция


Президентът на Съединени американски щати счита да анулира режимът на преференции с Индия и Турция, оповестяват интернационалните организации. Системата на търговски преференции обезпечава по-добър достъп до американския пазар, като позволява безмитен импорт на някои артикули от страните, включени в програмата.

Тръмп счита да анулира режимът на преференции в търговията с Индия, като по този мотив е уведомил и Конгреса на Съединени американски щати. „ Уведомявам, че считам да приключа статута на Индия като страна получаваща търговски отстъпки в сходство с общата система за тарифни преференции “, се споделя в уведомлението. „ Предприемам тази стъпка, защото след дейна връзка сред Съединени американски щати и държавното управление на Индия взех решение, че Индия не е дала на Съединени американски щати гаранции за това, че ще дава (на американските компании) еднакъв и рационален достъп до индийския пазар “, се споделя в цитираното от организациите съобщение.
Това решение може съществено да повлияе върху индийския износ за Съединени американски щати. Още повече, че Съединените щати са главно направление за индийския износ – 15 % от общия износ. От друга страна по данни на анализатори от Масачузетския софтуерен институт, Съединени американски щати получават от Индия едвам 2,0% от вноса си, като през 2017 година индийските доставки за Съединени американски щати са били над 44 милиарда $.

Индийският търговски министър съобщи, че решението на Съединени американски щати ще има „ минимални стопански последствия в размер на към 190 млн. $ “. Преференциите, които тя има разрешават безмитен импорт на 5,6 милиарда $ годишно, показва от своя страна Би Би Си.

Решението за преустановяване на режима на преференции в търговията с Турция, американският президент изяснява с „ равнището на икономическото развиване на страната “. Според него, през последните 45 години, през които Турция получава преференции в границите на GSP, стопанската система е повишена доста, диверсифицирана е, равнището на приходите се е повишило, бедността е намаляла, нараснала се е диверсификацията на експорта във връзка с икономическите браншове. Това, съгласно специалистите може да окаже отрицателно въздействие върху експорта на турски артикули за Съединени американски щати.
„ По искане на президента Тръмп комерсиалният представител на Съединени американски щати разгласи през днешния ден, че Съединените щати имат намерение да лишават статута на Индия и Турция на разрастващи се страни, облагодетелствани от програмата за преференции “, се споделя в официално съобщение на Службата на комерсиалния представител, представено от Франс прес.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР