Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да стре окончателно американското

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да стре окончателно американското
Коментари Харесай

Тръмп заплаши да спре окончателно американското финансиране на СЗО

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши да стре дефинитивно американското финансиране на Световната здравна организация и да преразгледа участието на Съединени американски щати в нея, в случай че тя не предприеме " основни усъвършенствания " в период 30 дни, съобщи Франс прес.

Тръмп замрази вноските на Съединени американски щати в СЗО предишния месец, като я упрекна, че поддържа " дезинформацията " на Китай за експлоадирането на пандемията от ковид, напомня Ройтерс.

" Ако СЗО не се ангажира със значими усъвършенствания през идващите 30 дни, аз ще направя моето краткотрайно заледяване на финансирането от Съединените щати за СЗО непрекъснато и ще преразгледам нашето участие ", съобщи Тръмп в писмо, адресирано до шефа ѝ Тедрос Аданом Гебрейесус, качено в Туитър. В него американският президент изброява образци, които той счита за неточности на СЗО в ръководството на пандемията, обвинявайки я по-специално, че е пренебрегнала първите известия за появяването на вируса, и че е угаждала на Китай.

Малко преди да разгласява фотокопието на писмото, Тръмп съобщи от Белия дом, че СЗО е " свършила доста жалка работа " във връзка с рецесията и че скоро ще вземе решение по отношение на финансирането на организацията. Не съм удовлетворен от Световната здравна организация, тя е марионетка на Китай, сподели президентът, представен от Агенция Франс Прес.

В писмото Тръмп акцентира, че единственият път напред за СЗО е да показва самостоятелност от Пекин, като добави, неговата администрация към този момент е почнала полемика с Тедрос по отношение на реформирането ѝ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР