Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще наложи високи

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще наложи високи ...

Тръмп: Ако няма сделка с ЕС, ще има мита.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще наложи високи мита върху вноса на автомобили от Европейския съюз, ако блокът не се съгласи на търговска сделка. Американският президент периодично отправя такива заплахи с цел да получи по-добри условия в търговските отношения между САЩ и Европа.

„Срещнах се с новия ръководител на Европейската комисия, който е страхотен. И имахме страхотна дискусия. Но аз казах: „Вижте, ако не получим нещо, ще трябва да предприема действия" и действието ще бъде много високи мита за техните автомобили и за други неща, които идват в страната ни ", каза Тръмп в интервю за CNBC от Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Съединените щати също заплашват с налагане на100-процентови мита върху френски вносни стоки заради данък върху цифровите услуги, който според Вашингтон вреди на американските технологични компании.

Тръмп каза пред CNBC, че Европейският съюз „няма друг избор“, освен да сключи търговска сделка със САЩ.Още по тематаТръмп: Ръстът на икономиката щеше да бъде 4%, ако не беше ФедЗащо ЕС е уязвим на дипломатическо изнудване?

В отделно интервю пред Fox Business News Тръмп заяви, че митата върху автомобилите от ЕС могат да достигнат 25%.

„В крайна сметка ще бъде много лесно, защото ако не успеем да постигнем сделка, ще трябва да наложим 25-процентни мита върху техните автомобили", заяви Тръмп.

Съединените щати постигнаха частична търговска сделка с Китай, която успокои някои от тревогите, затрудняващи световната икономика в последно време.

Запитан дали търговска сделка с Великобритания може да се очаква скоро, Тръмп каза, че е готов да сключи споразумение с британския премиер Борис Джонсън.

„Борис и аз сме приятели. Той иска да сключи сделка и аз съм съгласен“, каза той.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31-и януари. Джонсън заяви, че едно от основните предимства за Великобритания от това да бъде извън блока е възможността да договаря собствени търговски сделки, включително и със САЩ.

Източник: investor.bg