Президентът на САЩ Доналд Тръмп в сряда отбягна споровете, уловили

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп в сряда отбягна споровете, уловили
Коментари Харесай

Тръмп заобиколи споровете с Турция, наблегна на приятелството с Ердоган

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп в сряда отбягна разногласията, уловили в капан връзките на Съединените щати със съдружника в НАТО Турция, и вместо това сподели на гостуващия президент Реджеп Тайип Ердоган, че той е негов “фен ”.

В ден, когато Конгресът организира първите си национални телевизионни чувания в процеса на импийчмънт против Тръмп, американският президент прекара няколко часа в Белия дом с Ердоган и съобщи, че не обръща внимание на вътрешната рецесия.

“Бих предпочел да се съсредоточа върху мира в Близкия изток ”, сподели той на взаимна конференция с Ердоган, описвайки импийчмента като “измама ” и “шега ”.

Но Тръмп има явен курс във връзка с несъгласията към Турция, която бързо се трансформира в един от най-проблематичните сътрудници на Вашингтон в района.

Отношенията бяха подложени на съществено напрежение след заповедта на Ердоган за октомврийската атака против кюрдските сили, съдружник на Съединените щати, в Северна Сирия.

Тръмп подреди на американските войски, ситуирани в граничната зона, да се отдръпват преди турската инвазия, като се опита да увеещае Ердоган да бъдат избегнати кръвопролития в извънредно недипломатично писмо.

“Не бъди недодялан човек. Не бъди простак! ” Тръмп написа.

Въпреки писмото, отдръпването на американските бойци от Тръмп на процедура даде зелена светлина на Турция за осъществяване на това, което наподобява като окупация на огромна част от Сирия, която е под въздействието на етнически кюрди.

Това възмути мнозина в Конгреса, които видяха този ход като занемаряване на кюрдите, от които починаха много хора, до момента в който се биеха дружно с американските сили против джихадистите на Ислямска страна в региона.

Пренасочването на сили в района също беше подложено на критика във Вашингтон като улеснение осъществяването на съветските упоритости.

“Като се има поради тази обстановка, считаме, че в този момент е изключително неуместно време президентът Ердоган да посети Съединените щати и ви призоваваме да отмените тази покана ”, гласи писмо до Тръмп, написано предходната седмица от група законодатели и от двете партии, което беше оповестено в понеделник.

Първоначалните информации гласяха, че Ердоган не просто е пренебрегнал писмото на Тръмп, само че го хвърли в кошчето. В сряда той съобщи на конференцията, че е употребявал пътуването, с цел да върне писмото на неговия адресант.

Тръмп обаче настоя за тесните си връзки с Ердоган, като съобщи: “От доста време сме другари ”.

А на конференцията, където намерено другарски кореспонденти от двете страни бяха определени да задават комфортни въпроси, Тръмп ускори изрече на положителното си отношение към Ердоган.

“Аз съм огромен почитател на президента ”, сподели той.

Руските ракети

След срещата Тръмп-Ердоган нямаше индикации за забележителен прогрес по нито един от възходящите разногласия сред двете страни.

Наред с бъркотията в Сирия, ролята на Турция в НАТО е под въпрос след решението на Ердоган да купи съветската противоракетна система С-400.

Вашингтон изключи Турция от програмата за изтребителите пето потомство Ф-35 поради покупката на съветското оръжие, създавайки още повече напрежение в размирния пакт. Ердоган отговори, като допусна, че може вместо това да купи и съветски военни самолети.

“Надяваме се, че ще успеем да разгадаем тази обстановка ”, сподели Тръмп по време на конференцията без спомагателни пояснения.

Конгресът на Съединени американски щати се оказа надалеч по-малко толерантен с Турция.

Тръмп – който би трябвало да поддържа лоялността на републиканците, с цел да избегне присъда в Сената, в случай че той, както се чака, бъде утвърден за импийчмънт от Камарата на представителите – желае в допълнение да избегне противодействието на законодателите. Той предложения няколко републикански сенатори в Белия дом да се срещнат с Ердоган.

Камарата сподели недоволството си от Турция през октомври, като гласоподава за признание на всеобщото заличаване на арменската общественост в Османската империя като геноцид.

Съвременна Турция продължава да отхвърля обвиняванията в геноцид, казвайки, че арменците са просто измежду многочислените жертви на Първата международна война. Гласуването вбеси Ердоган, който сподели в сряда, че то е хвърлило “дълбока сянка ” върху връзките сред Вашингтон и Анкара.

Пребитите протестиращи

Има напрежение сред двете страни, даже оттатък въпросите за ориста на сирийските кюрди и С-400.

Вашингтон е сърдит от дълготрайното задържане на турски жители, работещи за консулствата в Съединени американски щати, до момента в който Анкара продължава да упорства за екстрадицията на ислямския свещеник Фетуллах Гюлен, за който Ердоган твърди, че е направил несполучлив опит за прелом през 2016 година

Друг спор бяха грозните подиуми по време на последното посещаване на Ердоган във Вашингтон през 2017 година, когато бодигардовете му пребиха протестиращите отвън резиденцията на турския дипломат. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР