Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Европа да репатрира джихадистите,

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Европа да репатрира джихадистите,
Коментари Харесай

Европа търси решение за репатрирането на джихадистите, няма единна позиция

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп прикани Европа да репатрира джихадистите, арестувани от кюрдските сили в Сирия, само че европейците се тормозят от завръщането на тези " бомби със закъснител ", написа френският в. " Фигаро ".

Въпросът по какъв начин да се отговори на апела на Тръмп в миг, когато " Ислямска страна " е на път да бъде разгромена в Сирия, беше един от главните на вчерашната среща на външните министри в Брюксел, ден откакто президентът на Съединени американски щати изиска от европейците да одобряват репатрирането на всички бойци на джихадистката формация - ново тестване за единството на Европейски Съюз по проблем, който публично не беше част от дневния ред на срещата, отдадена на Украйна и на Венецуела, съобщи Българска телеграфна агенция.

Докато " Ислямска страна " губи от ден на ден от следените от нея територии, Европа е разграничена по въпроса за ориста на своите жители, отишли в Сирия, с цел да се причислят към групировката, акцентира френският в. " Монд ". Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини съобщи след среща на външните министри в Брюксел, че няма да бъде взето решение на европейско равнище. " Въпросът е от компетенцията на всяко настрана държавно управление ", акцентира тя.

Френската политика остава непроменена: решение за репатрирането на французите, включили се към Ислямска страна, ще бъде вземано поотделно за всеки съответен случай, акцентира френската министърка на правораздаването Никол Белубе. Лондон отхвърля натиска на Вашингтон, заявявайки, че задграничните бойци на " Ислямска страна " би трябвало да бъдат съдени там, където са били осъществени закононарушенията, съгласно представител на английската премиерка Тереза Мей. Същата позиция зае през вчерашния ден и шведският вътрешен министър Микаел Дамберг. Говорител на немското вътрешно министерство съобщи през вчерашния ден, че немските жители имат правото да се завърнат в родината си, даже в случай че са подозирани в участие в " Ислямска страна " - само че преди този момент външният министър Хайко Маас акцентира, че връщането им ще бъде допустимо, единствено в случай че те могат да бъдат изправени неотложно пред съда. Говорител на австрийското вътрешно министерство също акцентира на на практика компликации пред репатрирането на австрийските жители.

Германският ежедневник " Аугсбургер алгемайне " написа в публицистична публикация, че Тръмп е прав да желае от Европа да одобри връщането на бойците на Ислямска страна, съобщи ДПА. " Колкото и да е странна опасността му в Туитър, преценката му за същността на въпроса е вярна. Федералното държавно управление би трябвало да употребява всички налични средства, с цел да изправи бойците на Ислямска страна пред немски съд. Подходът " надалеч от очите, надалеч от сърцето " е отчайващо слаб ", прибавя изданието, наблягайки, че жителите на страната имат правото да се завърнат в нея.

Въпросът за задграничните бойци на " Ислямска страна " стоеше пред европейците от няколко години, акцентира в. " Вашингтон таймс ". Ако останат в пандизите в Сирия и Ирак, те могат да бъдат подложени на изтезания или да им бъдат издадени смъртни присъди. Не са доста европейските страни с посолства в Сирия или Ирак, а още по-малко имат контракти за изгонване, по силата на които да върнат жителите си. Идентифицирането на обвинени и събирането на доказателства против тях, които да устоят пред европейски съдилища, е на практика невероятно. Не е ясно и какво да се прави със съпругите и децата на европейските джихадисти. Случаят с английската тийнейджърка Шамима Бегум, избягала, с цел да се причисли към Ислямска страна, докара до възобновяване на дебатите по тематиката във Англия, напомня американското издание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР