Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за налагането на

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за налагането на
Коментари Харесай

Тръмп затегна санкциите срещу Иран

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подписа декрет за налагането на нови, по-строги наказания против Иран, предадоха международните осведомителни организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Съединени американски щати "ще продължат да ускоряват натиска върху Техеран ", сподели той.

Тръмп съобщи, че държавното управление във Вашингтон е посочило много въздържаност и добави, че това не значи, че такава ще бъде показвана и за в бъдеще. По думите на президента Съединени американски щати не се стремят към спор с Иран, нито с която и да било друга страна, само че той уточни, че Техеран не може да има нуклеарно оръжие.

Тръмп подписа указа в Овалния кабинет в наличието на вицепрезидента Майк Пенс и финансовия министър Стивън Мнучин. Конкретна цел на новите наказания е висшият водач на Иран аятолах Али Хаменей. Указът лишава него, както и други лица от достъп до финансови принадлежности, уточни Тръмп. "Санкциите, които се вкарват с подписания от мен декрет, ще лишат висшия водач, както и неговия уред и тясно обвързваните с него лица от достъпа до финансови запаси и поддръжка. Активите на аятолах Хаменей и апарата му няма да останат отвън обсега на глобите ", добави президентът.

Мнучин съобщи по-късно, че става дума за блокирането на ирански активи, възлизащи на десетки милиарди долари. "Това въобще не са единствено алегорични наказания, а безусловно става дума за десетки милиарди долари ", сподели той.

Мнучин съобщи, че по този нов кръг наказания се е работело още от преди предходната седмица Иран да смъкна военния безпилотен летателен уред на Съединени американски щати, само че в този момент те се вкарвали в отговор и на това, както и на предходни ирански дейности в Персийския залив. Сред глобените лица по думите на финансовия министър е и командващият на военновъздушните сили, издал заповедта безпилотният аероплан да бъде свален. Мнучин добави, че глобите ще обиден и финансирането на елитното иранско военно поделение Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война. Той сподели още, че Съединени американски щати ще наложат наказания на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и ще замразят още ирански активи за милиарди долари. Ще сложим Зариф в санкционния лист по-късно тази седмица, сподели Мнучин и добави, че осем високопоставени представители на гвардейския корпус също попадат под ударите на глобите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР