Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да наложи квоти за

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да наложи квоти за
Коментари Харесай

Тръмп отказа да наложи квоти за производството на уран в САЩ

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп отхвърли да наложи квоти за американското произвеждане на уран, като подреди нов 90-дневен обзор на въпроса от профилираните федерални организации, съобщи Ройтерс, като се базира на меморандум, подписан от президента.

В него се споделя, че президентът не е склонен с изводите на следствие на министерството на търговията, което открило, че вносът на уран заплашва да националната сигурност на Съединени американски щати. Според Тръмп заключенията пораждат съществено безпокойствие и на този стадий е нужен по-пълен разбор на засягащите националната сигурност аспекти на цялата верига на доставяне с удрено гориво.

Делът на урана лично произвеждане в доставките на гориво за гражданските нуклеарни реактори в Съединени американски щати по данни на министерството на търговията за 2017 година е бил едвам 7 %. В листата на главните вносители отпред е Канада (25%), следвана от Казахстан (24%), Австралия (20%), Русия (14%) и Узбекистан (4%), отбелязва ТАСС..

Разследването на министерството на търговията е инициирано след петиция от две американски компании, занимаващи се с рандеман на уранова руда - "Ю-Ар енерджи " (UR-Energy) и "Енерджи фюълс " (Energy Fuels), съгласно които националната сигурност е застрашена, тъй като енергетиката е мощно подвластна от снабдяването с нуклеарно гориво от държавни компании на вражески страни като Русия, Китай и Казахстан, които наводняват пазара.

Електроснабдителни компании с атомни централи като "Дюк енерджи " (Duke Energy) и "Ентерджи " (Entergy) възразиха на аргумента на минодобивните компании, като акцентираха, че техните разноски ще скочат внезапно, в случай че бъдат принудени да употребяват уран локално произвеждане.Те подчертаха, че Съединени американски щати, Канада и Австралия, взети дружно, са обезпечили близо 60 % от доставките на уран през 2017 година, добавя Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР