Президентът на САЩ Доналд Тръмп официално беше оправдан от горната

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп официално беше оправдан от горната
Коментари Харесай

Сенатът официално оправда Тръмп

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп публично беше оневинен от горната камара на американския конгрес. Сенатът постави бързо завършек на процеса по импийчмънт, стартират от опозиционните демократи в Камарата на представителите в края на предходната година. Тръмп стана третият импийчнат президент от долната камара в американската история през декември по две обвинявания - че е злоупотребил с властта си, пробвайки се да накара украинския президент Володимир Зеленски да проверява политическия му противник Джо Байдън, както и за възпрепятстване на следствието.

Президентството на Тръмп не беше в действителна заплаха, тъй като до момента в който в долната камара за импийчмънт е нужно нормално болшинство, което демократите имаха, в Сената са нужни 67 гласа за действителното унищожаване на президента. Републиканците, от която партия е и Тръмп, имат 53 гласа.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Драмата в късия развой беше дали Сенатът ще гласоподава чуването на нови очевидци, които не са говорили пред долната камара. Демократите съумяха да убедят в това единствено двама републиканци и изгубиха вота предишния петък с 51-49. Финалният избор беше оставен за сряда, само че даже по този начин целият развой протече бързо и с стремежи от президента резултат.

Бързо, елементарно и по усета на Тръмп

Процесът в Сената завърши по този начин, както стартира и този в Камарата на представителите: съвсем напълно по партийни линии. По въпроса за корист с власт гласовете бяха 52-48, с един републикански сенатор, Мит Ромни, на страната на демократите. Другото гласоподаване, за възпрепятстване на следствието, беше напълно в границите на партиите, 53-48. Така водачът на републиканците в Сената Мич Макконъл съблюдава думата си, че ще обезпечи бърз завършек на процеса против Тръмп.

Макконъл, сходно на множеството републиканци, счита обвиняванията за неуместни и политически реваншизъм от страна на демократите поради изгубените избори през 2016 година и опцията за втори мандат на Тръмп. Други републиканци разясниха, че дейностите на Тръмп са неуместни, само че не покриват условията на конституцията за държавна измяна, рушвет или други закононарушения, които би трябвало да бъдат осъдени с премахване от поста.

Така Доналд Тръмп оцелява при втория огромен капан за президенството си, откакто доскоро по-малко от година, през март 2019 година, специфичният проверяващ намесата на Русия в изборите през 2016 година Робърт Мюлър не откри връзка сред неговата акция и непознатата страна. За демократите остава вярата, че процесът въпреки всичко ще повлияе на настройките на американците, откакто партията изхаби съвсем целия си политически капитал в опити да смъкна президента от пост преди избори.

Доналд Тръмп ще търси втори мандат на изборите през есента. Те ще се проведат на 3 ноември, а неговият противник от страна на демократите към момента не е явен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР