Президентът на САЩ Доналд Тръмп неведнъж е проявявал интерес да

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп неведнъж е проявявал интерес да
Коментари Харесай

Доналд Тръмп е искал да купи Гренландия от Дания

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп нееднократно е проявявал интерес да купи Гренландия от Дания с друга степен на съвестност, заяви в. "Уолстрийт джърнъл ".
Американският всекидневник се базира на неназовани сегашни и някогашни чиновници на Белия дом. Според цитираните източници президентът на Съединени американски щати е изискал от своите съветници да прегледат концепцията да бъде платен най-големият остров на Земята. Тръмп е показал интерес към Гренландия поради нейните естествени запаси и геополитическо значение. Възможни негови претекстове са да ускори военното наличие на Съединени американски щати в Арктика или да остави завещание от вида на пазаруването на Аляска от Русия през 19-и век.
Тръмп е споделил на свои сътрудници, че Дания изпитва финансови компликации поради това, че в състава на кралството влиза голямата самостоятелна територия. Предвидено е президентът на Съединени американски щати да посети Дания при започване на идващия месец.
Белият дом и Дания към този момент не са коментирали изказванията на "Уолстрийт джърнъл ".
Телевизия Си Ен Ен обаче цитира два анонимни източника, които удостоверяват медийната обява. С население от към 56 000 души, самостоятелната територия в Арктика получава от Дания годишна дотация в размер на почти 560 милиона $ - повече от половината от нейните доходи, показва ДПА.
Съединени американски щати към този момент са се опитвали да купят най-големия остров на Земята. През 1946 година те предложили на Дания 100 милиона $ за Гренландия, като подхвърлили концепцията да разменят земя в Аляска против стратегически елементи от арктическия остров.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР