Президентът на САЩ Доналд Тръмп избра първата жена директор на

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп избра първата жена директор на
Коментари Харесай

Първата жена шеф на ЦРУ свързвана с уотърбординг и таен затвор

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп избра първата жена шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ. Джина Хаспъл е шпионин от кариерата, който е управлявал скришен затвор на организацията в Тайланд, където върху обвинените терористи са се ползвали брутални техники за разпит, които се поддържат от президента на Съединени американски щати, осведоми АП.

По-рано през днешния ден Тръмп разгласи, че уволнява държавния секретар Рекс Тилърсън и на негово място номинира шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео. Помпео пък надлежно ще бъде сменен от заместник-директора на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспъл.

Хаспъл е помогнала за осъществяването на заповед организацията да унищожи видеоматериали, на които върху обвинени терористи се ползва техниката " уотърбординг " (върху лицето на човек се слага забрадка и върху нея тече вода, по този метод разпитваният има чувството за давене - Бел. ред.). Тази заповед принуди правосъдното министерство на Съединени американски щати да организира дълготрайно следствие, което приключи без покачване на обвинявания.

Хаспъл има огромен интернационален опит, защото е управлявала скришен затвор на Централно разузнавателно управление на САЩ, където упрекнатите терористи Абу Зубайда и Абд ал Рахим ал Нашири са изтезавани с " уотърбординг " през 2002 година, съгласно източници от разузнаването на Съединени американски щати.

Заместник-директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ се причислява към организацията през 1985 година В началото е работила за организацията в чужбина. Във Вашингтон е заемала няколко високопоставени поста, в това число заместник-директор на Националната загадка работа и заместник-директор на Националната загадка работа за разузнаване и секрети интервенции.

Правозащитници евентуално ще разкритикуват решението на Тръмп, защото неведнъж се обявяваха против нея поради употребяваните брутални техники по време на разпитите на обвинени терористи. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР