Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да спре достъпа до

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да спре достъпа до
Коментари Харесай

Тръмп лишава топслужители от секретна информация заради позицията им по руската афера

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп желае да спре достъпа до секретна информация на някогашния началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Джон Бренън , някогашния шеф на ФБР Джеймс Коми и няколко други високопоставени чиновници на спецслужбите, за д а им отнеме опцията да се изричат по съветската интервенция в американските избори и политическия живот на Съединени американски щати. Става дума за членове на разследващата общественост, които са били на управителни позиции по времето на предшественика му Барак Обама, предадоха осведомителните организации.

Новината беше огласена от говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

По думите й Тръмп счита да приложи наказателната мярка и против някогашния шеф на националното разузнаване Джеймс Клапър , някогашния шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Майкъл Хейдън , някогашния заместник-директор на Централно разузнавателно управление на САЩ Андрю Маккейб , някогашния консултант на президента Обама по националната сигурност Сюзън Райс .

Сандърс упрекна шестимата чиновници, че насочат " неоснователни обвинявания " към Тръмп за връзки с Русия. По думите й, обвиняванията се насочат при " нула доказателства ".

В отговор на репортерски въпрос тя отхвърли, че президентът Тръмп желае да накаже топразузнавачите за това, че упражняват правото си за независимост на словото.

 Джон Бренън: Тръмп извърши държавна измяна
Джон Бренън: Тръмп извърши държавна измяна

Президентът на Съединени американски щати отхвърли съветска интервенция във вота

Сандърс разяснява също, че съгласно Тръмп шестимата употребяват статута си, с цел да политизират тематиката и даже да " монетаризират " достъпа си до секретна информация.

Според американското законодателство чиновниците на спецслужбите резервират достъпа си до секретна информация след напускането на длъжностите, които са заемали.

Джеймс Клапър дефинира пред CNN решението на Трамп като ужасяващ казус и принуждение против системата.

Междувременно представител на Андрю Маккейб заяви, че неговият достъп е бил деактивиран по-рано през тази година, а доближен на Джеймс Коми съобщи, че той не чете секретна информация от момента, в който е напуснал поста си, съобщи Би Би Си.

От своя страна Майкъл Хейдън написа в Туитър, че няма да посещава брифинги с класифицирана информация, само че това няма да промени нещата, които споделя или написа.

I dont go back for classified briefings. Won’t have any effect on what I say or write
— Gen Michael Hayden (@GenMhayden) July 23, 2018
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР