Президентът на САЩ Доналд Тръмп допусна, че е възможно Саудитска

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп допусна, че е възможно Саудитска
Коментари Харесай

Турция откри записи, Тръмп заплаши с наказание

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп позволи, че е допустимо Саудитска Арабия да е виновна за изгубването на журналиста Джамал Хашоги и сподели, че в случай че това се окаже по този начин, страната му ще наложи сурово наказване на кралството.

Изчезналият публицист евентуално е погубен в Истанбул

"Засега (саудитците) отхвърлят (да са замесени) и го отхвърлят пламенно. Би ли могло да са те? Да ", сподели Тръмп в записано в четвъртък и излъчено през днешния ден изявление за Си Би Ес.

"There will be severe punishment. " In his first 60 Minutes interview since taking office, President Trump tells Lesley Stahl that if Saudi Arabia is found to be responsible for journalist Jamal Khashoggi's death, there will be consequences. https://t.co/BRZfIPHbNY pic.twitter.com/s6X98AylBR
— 60 Minutes (@60Minutes) 13 октомври 2018 година
Ако фактически се окаже, че Саудитска Арабия е виновна, ще има сурово наказване, добави той.

Тръмп съобщи, че казусът е изключително значим, "защото този човек е бил публицист ".

The Tragedy of Jamal Khashoggi - POLITICO Magazine - https://t.co/3tmZEvtYYO
— Shelley Neth (@NethShelley) 13 октомври 2018 година
Турция е разкрила записи с хипотетичното ликвидиране

Властите в Турция разполагат с видеозапис, който удостоверява версията, че опозиционният публицист от Саудитска Арабия Джамал Кашоги е погубен в консулството на страната в Истанбул.

Това оповестява американският "Вашингтон поуст “, като се базира на високопоставени източници от Съединени американски щати и Турция.

Публикацията е препечатана в редица турски медии. На записа се вижда, че чиновници от саудитската работа по сигурността задържат Кашоги незабавно при влизането му в консулството, убиват го и разчленяват натрупа му. Той е отишъл там да получи публични документи, нужни за идната му женитба. Гласовият запис от постройката на задачата потвърждава какво се е случило с Джамал незабавно след влизането му вътре. Чува се неговият и този на мъж, приказват на арабски, разпитват го, бият го и след това го убиват, твърди пред изданието неизвестен източник.

Saudi authorities just released a video proof of #Khashoggi’s departure from its consulate in Istanbul. pic.twitter.com/udRfxsMjLn
— Fares Shehabi MP (@ShehabiFares) 12 октомври 2018 година
Източниците оповестяват, че турските управляващи ще подходят изключително деликатно към въпроса за разпространяването на записите, защото не желаят да разкрият схемите на следенето на непознати страни в своята страна.

Според вестника турските управляващи са обменили информация за записите с представители на американската администрация. Отбелязано е, че към момента няма изясненост дали американските управляващи са разгледали фрагментите от видеата и са се срещнали с аудиозаписите. Джамал Кашоги работи за "Вашингтон поуст “ като колумнист и наблюдаващ, и от 2017 година живее в Съединени американски щати.

Той изчезна в Турция, откакто на 2 октомври влезе в постройката на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. Източници от турската полиция съобщили, че журналистът е влезнал в постройката в 13,12 ч. локално време, само че въобще не е излизал. Властите в саудитска Арабия обаче настояват, че журналистът е липсващ, откакто е напуснал постройката и че Ер-Рияд си сътрудничи с Анкара за изясняването на събитията по случая.

Турските медии оповестяват, че по времето, когато Кашоги е бил в консулството, там е имало 15 саудитски жители, измежду които и публични представители на кралството, които по-късно са изхвърчали с два самолета към страната си.

Вчера американският сенат се обърна към президента Доналд Тръмп с апел да уточни би трябвало ли да се наложат наказания върху управляващите в Саудитска Арабия за хипотетичното ликвидиране на опозиционния публицист в границите на така наречен "глобален акт Магнитски “.

Този закон бе признат от конгреса на Съединени американски щати за налагане на наказания по отношение на тези, които, съгласно Вашингтон, нарушават правата на индивида. Тръмп изиска от Ер-Рияд пояснения за изгубването на Джамал Кашоги.

Това е доста неприятна обстановка, ние не можем да допуснем сходно нещо да се случва нито с публицисти, нито с който и да било, разяснява Тръмп, представен от Асошиейтед прес.

Американският президент споделя още, че е провел редица диалози с високопоставени представители на властта в Саудитска Арабия, само че не показва детайлности. Той е поканил в Белия дом годеницата на изчезналия публицист и е изискал дружно със брачната половинка си Мелания да се срещнат с нея. Преди това турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че управляващите в Саудитска Арабия са длъжни да дават информация за всичко, което се е случило с журналиста от "Вашингтон поуст “, като подчертава на въпроса напускал ли е Джамал Кашоги постройката на консулството, или не.

Турските медии разпространиха фрагменти от видео от улична камера пред входа на консулството, на които се вижда смарт-часовникът "Apple “ на лявата ръка на журналиста. Високопоставен чиновник на турските служби за сигурност, представен от Ройтерс, показва, че часовникът ще бъде проучен посредством обвързваните с него устройства, защото той не е разполагаем. Групи от разузнаването, прокуратурата и механически екип работят по данните.

Вчера в Анкара дойде делегация от Саудитска Арабия, която ще се включи в следствието.

Саудитският крал смени наследника си

Борба за власт сред принцове в Саудитска Арабия

Арести на принцове и министри в Саудитска Арабия

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР