Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е малко вероятно“

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е малко вероятно“
Коментари Харесай

Байдън: Малко е вероятно да посетя Украйна

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че е „ малко евентуално “ да посети Украйна, когато пътува до Европа за срещата на върха на Групата от седемте и срещата на водачите на НАТО в Германия и Испания по-късно тази седмица, предава CNN.

В събота Байдън ще пътува до Шлос Елмау в Южна Германия, с цел да участва на срещата на върха на водачите на Г-7, среща, която се чака да включва фокус върху продължаващата война в Украйна. На 28 юни президентът ще пътува до Мадрид, Испания, за срещата на върха на НАТО през 2022 година – различен съюз, който оказва помощ на Украйна на фона на военните триумфи на Русия.

Решението да се избегне пътешестване до Украйна, идва по-малко от седмица, откакто администрацията на Байдън разгласи, че дава спомагателна военна помощ от 1 милиард $ на Киев за битка с Русия. Пакетът включва доставки на спомагателни гаубици, муниции и системи за брегова защита.

Байдън, разговаряйки с представители на пресата, до момента в който се разхождаше по пясъка в Рехобот Бийч, Делауеър, също сподели в понеделник, че има вяра, че е “много евентуално ” Украйна да стане член на Европейския съюз.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в петък, че Комисията е предложила Украйна да получи „ статус на претендент “ за присъединение към Европейски Съюз.

Малко след рекомендацията в петък представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че този ход изисква „ нараснало внимание “ на Москва. Същият ден съветският президент Владимир Путин сподели в тирада, че Европейски Съюз „ изцяло е изгубил политическия си суверенитет “ и че „ неговият хайлайф танцува на непозната мелодия, нанасяйки щета на личното си население “.

Украинските водачи – в това число президента на нацията Володимир Зеленски – приканват Байдън да посети страната им от пролетта.

„ Мисля, че ще го направи. Искам да кажа, това е негово решение, несъмнено “, сподели Зеленски пред „ Състоянието на съюза “ на CNN през април. “А по отношение на обстановката с сигурността, зависи. Имам поради това. Но мисля, че той е водачът на Съединените щати и по тази причина би трябвало да пристигна тук, с цел да види ”.

Досега Байдън не е прекосявал в Украйна, само че посети прилежаща Полша.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР