Президентът на САЩ Джо Байдън вчера благодари на гръцкия премиер

...
Президентът на САЩ Джо Байдън вчера благодари на гръцкия премиер
Коментари Харесай

Байдън похвали Гърция за моралното лидерство проявено след началото на войната в Украйна

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън през вчерашния ден благодари на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис за " моралното водачество " на страната му след началото на съветската инвазия на Украйна по време на диалог сред двамата в Белия дом, съобщи Асошиейтед прес, цитарана от Българска телеграфна агенция.

Мицотакис е във Вашингтон, с цел да взе участие в честванията на 200-годишния празник от началото на Гръцката война за самостоятелност, по време на която страната му отвоюва своята самостоятелност от Османската империя. Тържественият миг обаче беше засенчен от най-тежките боеве на европейския континент от края на Втората международна война. " Сега ние дружно сме изправени пред предизвикването на съветската експанзия ", сподели Мицотакис при започване на срещата си с Байдън в Овалния кабинет. Премиерът добави, че двустранните връзки сред Съединени американски щати и Гърция са " на рекордно високи равнища ".

В миг, когато Европа се пробва да се откаже от съветската сила, Мицотакис стартира концепцията, че Гърция би могла да стане енергиен център, който би могъл да доставя Източна Европа с газ от югозападна Азия и Близкия изток. Очаква се, че нов водопровод от Гърция до България, издигнат и тестван по време на пандемията от КОВИД-19, и който по проект би трябвало да проработи през юни, ще придвижва огромни размери газ сред двете страни в двете направления за генериране на електричество, зареждане на индустрията и битово отопление. Новата газова връзка ще даде на България достъп до пристанища в Гърция, където се внася полутечен природен газ, и ще придвижва газ от Азърбайджан през нова тръбопроводна мрежа към Италия.

Срещата в Овалния кабинет с Байдън пристигна и откакто Гърция предходната седмица публично удължи с пет години двустранното си военно съглашение със Съединени американски щати, което разрешава на американските въоръжени сили да употребяват три бази в Гърция, както и да имат военноморско наличие на остров Крит.

В предаване по американската телевизия " Ем Ес Ен Би Си " Мицотакис изрази своята поддръжка за участието на Финландия и Швеция в НАТО и изрази оптимизъм, че Турция в последна сметка няма да попречи на двете северноевропейски страни да се причислят към алианса. " Това в действителност не е уместното време (молбата за) участие в НАТО на тези две страни да бъде употребена за спазаряване по други въпроси, за които някой може би се е сетил ", сподели Мицотакис. Той засяга спекулациите, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган би могъл да се възползва от случая, с цел да си завоюва отстъпки от администрацията на Байдън в продажби на оръжие или по други въпроси.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР