Президентът на САЩ Джо Байдън свика днес сутринта в Индонезия

...
Президентът на САЩ Джо Байдън свика днес сутринта в Индонезия
Коментари Харесай

САЩ взеха спешни мерки заради ракетната атака по Полша

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън свика през днешния ден сутринта в Индонезия „ незабавна “ среща на международните водачи, откакто Полша, която е член на НАТО, съобщи, че ракета „ съветско произвеждане “ е умъртвила двама души в източната част на страната, покрай границата с Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Байдън, който беше разсънен през нощта с новината за детонацията на ракетата, се обади на полския президент Анджей Дуда, с цел да изрази своите „ дълбоки съболезнования “ за загубата на човешки живот. Американският президент даде обещание „ цялостна поддръжка “ и помощ от страна на Съединени американски щати за следствието в Полша и „ удостовери стоманения ангажимент на Съединените щати към НАТО “. На среща на огромна кръгла маса в балната зала на хотела си президентът на Съединени американски щати одобри водачите на Г-7, която включва Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Европейския съюз, дружно с ръководителя на Европейския съвет и министър-председателите на съдружниците от НАТО Испания и Нидерландия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Байдън отговори с " не " на репортерите, които го попитаха дали ще даде настояща информация за обстановката в Полша. Полското министерство на външните работи заяви по-рано, че ракета, създадена в Русия, е паднала в източната част на страната. Президентът на Полша Анджей Дуда беше по-предпазлив в изказванията си, като уточни, че няма безапелационни доказателства за това кой я е изстрелял и къде е създадена. Той съобщи, че " най-вероятно " е създадена в Русия, само че това към момента се ревизира. Ако това се удостовери, за първи път след нахлуването на Русия в Украйна съветско оръжие ще е паднало на територията на страна от НАТО, отбелязва АП.

В основата на алианса на НАТО стои правилото, че нападението против един член е нахлуване против всички, напомня организацията. Президентът на Полша сподели, че е доста евентуално страната да изиска съвещания по член 4 от контракта за НАТО. Съгласно член 4 страна членка на НАТО може да изиска съвещания с останалите страни от НАТО, в случай че има опасения за териториалната си целокупност, политическата си самостоятелност или за сигурността си, напомня ДПА. " Нашият дипломат ще участва на срещата на Северноатлантическия съвет на следващия ден в 10 ч. в централата на НАТО... доста евентуално е посланикът да изиска активиране на член 4, или съюзнически съвещания ", сподели полският президент пред публицисти.

Министър-председателят Матеуш Моравецки разгласи преди този момент, че Полша ще ускори наблюдението на въздушното си пространство след случая. Моравецки сподели, че е взето решение за повишение на бойната подготвеност на определени елементи на полските въоръжени сили, с необикновен акцент върху наблюдението на въздушното пространство. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика за по-късно денем изключителна среща на посланиците на НАТО, с цел да обсъдят събитията в Полша, оповестява още АП. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации също следва да се събере през днешния ден за авансово плануван брифинг за обстановката в Украйна. Със сигурност щеше да бъде издигнат и въпросът за ракетния удар в Полша. В изказванията си Полша и НАТО използваха формулировки, които подсказват, че най-малко към този момент не преглеждат ракетния гърмеж като съветска офанзива, отбелязва АП.

В изказването на Полша не се преглеждат събитията на удара, в това число дали става въпрос за неточност при насочването на ракетата или за това тя да е била отклонена от курса от украинската защита. Президентът Дуда назова случилото се „ еднократен “ случай и сподели, че Полша остава спокойна. В изказването на НАТО се споделя, че това е " драматичен случай ". Украинският президент Володимир Зеленски назова ракетния удар в Полша „ доста сериозна ескалация “ на войната. Ако Русия съзнателно е насочила ракетата си към Полша, тя рискува да въвлече 30-те страни от НАТО в спора, отбелязва АП.

Полските медии оповестиха, че ударът е бил нанесен в село Пшеводув, на 6 км от границата с Украйна. Руското министерство на защитата отхвърли да стои зад „ каквито и да било удари по цели наоколо до украинско-полската граница “. В изказване министерството на защитата назова информацията " умишлена провокация " за разпространение на подправени вести за Русия. Полският външен министър Збигнев Рау извика съветския дипломат и изиска незабавни подробни пояснения, заяви полското държавно управление.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР