Президентът на САЩ Джо Байдън призова Русия и Китай да

...
Президентът на САЩ Джо Байдън призова Русия и Китай да
Коментари Харесай

Москва озадачена: Байдън кани Русия и Китай на ядрени преговори

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани Русия и Китай да стартират договаряния за надзор на нуклеарните оръжия, като сподели, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна, предава Франс прес.

В изказване американският водач повтори, че администрацията му е подготвена " експедитивно да договаря " за подмяна на контракта СТАРТ, ограничителен междуконтиненталните нуклеарни сили в Съединените щати и Русия, който би трябвало да изтече през 2026 година

" Русия би трябвало да показва, че е подготвена да възобнови работата по контрола върху нуклеарните оръжия ", сподели Байдън. " Но договарянията изискват искащ сътрудник, работещ добросъвестно. А бруталната и непровокирана експанзия на Русия в Украйна разруши мира в Европа и съставлява офанзива против главните правила на интернационалния ред.

Обръщайки се към Китай, който укрепва доста по-малкия си нуклеарен боеприпас, Байдън сподели, че комунистическата страна има задължението като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации " да взе участие в договаряния, които ще понижат риска от " инцидентни неточности " и ще се оправят с дестабилизиращата военна динамичност ".

" Няма никаква изгода за никоя от нашите народи или за света да се съпротивляваме на значителен ангажимент за надзор на оръжията и неразпространение на нуклеарно оръжие ", сподели Байдън.

Той съобщи, че ядрените суперсили Русия и Съединените щати по-специално носят отговорността да задават тона, като подсигуряват жизнеспособността на забележителния Договор за неразпространение на нуклеарни оръжия (ДНЯО), който се стреми да предотврати разпространяването на технологии за нуклеарни оръжия по света.

" Жизнеспособността на ДНЯО постоянно е почивало на значими реципрочни ограничавания на оръжията сред Съединените щати и Руската федерация. Дори в разгара на Студената война Съединените щати и Съветският съюз съумяха да работят дружно, с цел да поддържат нашата споделена отговорност за обезпечаване на стратегическа непоклатимост ", сподели Байдън.

" Светът може да бъде убеден, че моята администрация ще продължи да поддържа ДНЯО и ще се стреми да укрепи архитектурата за неразпространение, която пази хората на всички места. "

Източник от руското външно министерство изрази неразбиране в понеделник по отношение на предлагането на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за договаряния за нова рамка за надзор на нуклеарните оръжия, която да размени контракта СТАРТ, когато изтече през 2026 година

" Това съществено изказване ли е или уебсайтът на Белия дом е бил хакнат? " сподели източник от съветското външно министерство пред Ройтерс. " Ако въпреки всичко това е съществено желание, с кого тъкмо имат намерение да го разискват? "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР