Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Китай, че САЩ ще

...
Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Китай, че САЩ ще
Коментари Харесай

Южнокитайско море: Байдън казва, че САЩ ще защитават Филипините, ако Китай атакува

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести Китай, че Съединени американски щати ще пазят Филипините при положение на каквото и да е нахлуване в оспорваното Южнокитайско море.

Коментарите идват дни след два конфликта сред филипински и китайски кораби в оспорваните води.

Г-н Байдън повтори своя „ стоманен “ ангажимент за защита на Филипините.

Манила оспори китайските искания към водите, като отстрани плаващите бариери и предложения медиите да снимат какво става назовава рискови ходове на Пекин в морето.

Изявлението на господин Байдън за Южнокитайско море в сряда беше най-силното му откогато напрежението сред Пекин и Манила се нажежи през последните месеци. < /p>

" Искам да бъда явен - желая да бъда доста явен: задължението на Съединените щати към Филипините е стоманен. Споразумението за защита на Съединените щати с Филипините е стоманен ", сподели той.

Подписан през 1951 година, Договорът за взаимна защита обвързва Съединени американски щати и Филипините, тяхната някогашна колония, да се пазят взаимно при положение на въоръжено нахлуване.

„ Всяко нахлуване против филипински аероплан, плавателни съдове или въоръжени сили ще се позове на нашия Договор за взаимна защита с Филипините “, добави той в своя тирада в Белия дом в сряда, когато приветства австралийския министър-председател Антъни Албанезе.

Защо Филипините и Китай са на курс на конфликт. Преследване на котка и мишка с Китай в горещо оспорвано море. Какво съставлява разногласието за Южнокитайско море? < p class= " ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10 " > В неделя Филипините обявиха, че " рисковите маневри " на Китай са довели до конфликт сред транспортен съд на бреговата защита на Китай и филипински продоволствен транспортен съд в регион, който попада в изключителната икономическа зона на Филипините Зона (ИИЗ). В обособен случай Манила сподели, че лодка на китайската милиция е „ блъснала “ транспортен съд на филипинската брегова защита.

Филипинските лодки са били на път към разпадащ се военноморски транспортен съд, който Манила се настани на Втората плитчина Томас, с цел да укрепи изказванията си.

Министърът на защитата на Филипините Гилберто Теодоро младши сподели, че китайските лодки „ съзнателно са блъснали “ Филипините кораби и упрекна Китай, че „ изкривява историята, с цел да пасне на личните си цели “.

Г-н Байдън повтори тези изказвания, като сподели, че китайските кораби са „ работили рисково и нелегално “ когато са се случили конфликтите.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР