Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да се

...
Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да се
Коментари Харесай

След бруталната атака: Байдън призовава Конгреса да се активизира в помощ на Украйна

П резидентът на Съединени американски щати Джо Байдън изиска от Конгреса да се засилва и да преодолее различията по отношение на изпращането на помощ за Украйна , като съобщи, че масираната съветска въздушна офанзива демонстрира, че Кремъл се надява да " унищожи " прозападната страна, съобщи Агенция Франс Прес.

" Ако Конгресът не предприеме незабавни дейности през новата година, няма да можем да продължим да изпращаме оръжията и жизненоважните системи за противовъздушна защита, от които Украйна се нуждае, с цел да отбрани народа си. Конгресът би трябвало да се засилва и да работи без повече отсрочване ", уточни Байдън.

Последният обстрел, който се стовари върху Украйна, по оценка на украинските управляващи включва 158 ракети и бойни дронове, е най-голямата въздушна офанзива против Украйна от началото на войната.

" Бруталната офанзива включваше ракети с хиперзвуков потенциал ", сподели американският президент.

" Това е сурово увещание за света, че след близо две години на тази опустошителна война задачата на съветския президент Владимир Путин остава непроменена. Той се стреми да унищожи Украйна и да подчини нейния народ. Той би трябвало да бъде спрян ", разяснява Байдън.

Лидерът на Демократическата партия съобщи, че американците би трябвало да се гордеят, че американската военна помощ е помогнала на Украйна да се бори за своята " независимост и самостоятелност ".

Според него залогът включва бъдещето на алианса на НАТО и сигурността на Европа и Съединени американски щати: " Когато се разрешава на диктатори и автократи да ръководят безотговорно в Европа, нараства рискът Съединените щати да бъдат въвлечени непосредствено в нея ", добави той.

Републиканците в Конгреса блокираха подновяването на американската военна помощ за Украйна.

На 28 декември беше оповестена последната доставка от авансово утвърдените средства на стойност 250 млн. $. Без дейности на Конгреса бъдещето на американската помощ е под въпрос.

Белият дом заяви, че съветникът по националната сигурност на Байдън, Джейк Съливан, е разговарял с полския си сътрудник Яцек Сивиера по отношение на информацията, че съветска ракета е минала през въздушното пространство на членката на НАТО Полша, по пътя си към бомбардиране на Украйна.

" Съливан изрази солидарността на Съединените щати с Полша, наш непосредствен съдружник в НАТО ", обявиха от Белия дом. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР