Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Европейската комисия

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Европейската комисия
Коментари Харесай

"Добри приятели": ЕС и САЩ започват преговори за чистите технологии

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се споразумяха неотложно да стартират договаряния по целево съглашение за сериозни минерали, употребявани в автомобилостроенето, с цел да се улесни осъществяването на условията за дотации в Закона за понижаване на инфлацията на Съединени американски щати (IRA), заяви Ройтерс.

Двамата разговаряха в Белия дом в петък на фона на терзанията в Европейски Съюз, че дотациите за чиста сила в IRA ще отклонят вложенията надалеч от Европа и ще навредят на европейските стопански системи.

Описвайки срещата си с Байдън като " доста добра ", фон дер Лайен сподели след нея, че те са се съгласили да работят за даване на достъп на сериозни първични материали от Европейски Съюз до пазара на Съединени американски щати.

Споразумението има за цел " да даде опция сериозни минерали, добивани или модифицирани в Европейски Съюз, да се зачитат към условията за чисти транспортни средства в раздел 30D данъчен заем за чисти транспортни средства от Закона за понижаване на инфлацията ", се споделя в взаимно изказване, оповестено след диалозите.

Критичните минерали са съставни елементи за батериите за електрически транспортни средства.

Говорейки в Овалния кабинет при започване на срещата, и Байдън, и Фон дер Лайен подчертаха силата на своето партньорство и единната поддръжка за Украйна и напъните Русия да бъде подведена под отговорност за нейната инвазия, оповестява Ройтерс.

" Ние сме освен сътрудници, Европейски Съюз и Съединените щати са положителни другари ", сподели фон дер Лайен, наблягайки поддръжката на Съединени американски щати за Европа в намирането на различни енергийни доставки.

В заключителната декларация от срещата се споделя, че " Съединените щати и Европейски Съюз работят, с цел да подсигуряват, че Украйна разполага със сигурността, икономическата и филантропичната поддръжка, от която се нуждае, толкоз дълго, колкото е належащо ".

Служител от американската администрация е представен от Ройтерс, че комерсиалните договаряния ще бъдат фокусирани върху сериозни минерали за акумулатори за електрически транспортни средства и вериги за доставка на акумулатори:

" Бихме очаквали, че това са договаряния с стеснен обсег и подобаващи за сериозните минерали, които дават отговор на тези потребности ", добави той.

Законът за понижаване на инфлацията на Съединени американски щати предлага дотации за 430 милиарда $ за създадени в Съединени американски щати артикули и е ориентиран към справяне с климатичната рецесия и към поощряване на възобновимата сила. Той провокира яд в Европа, като Брюксел сподели, че съдружниците би трябвало да се държат дружно и да образуват общ фронт против по-големите закани от Китай, вместо да си съперничат.

По време на посещаване през декември на президента на Франция Еманюел Макрон в Белия дом, Байдън сподели, че законопроектите, ориентирани към стимулиране на възобновимата сила в Съединени американски щати и производството на полупроводници, имат " проблеми ", които могат да бъдат поправени.

Европейската комисия предишния месец показа своя промишлен проект за Зелена договорка в отговор на мярката на Съединени американски щати, с увеличени равнища на държавна помощ, с цел да помогне на Европа да се конкурира като индустриален център за чисти софтуерни артикули.

 Брюксел разгласи проект за зелена промишленост в опит да противодейства на дотациите в Съединени американски щати Брюксел разгласи проект за зелена промишленост в опит да противодейства на дотациите в САЩ
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР